EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

МС одобри проекта за нови изтребители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС одобри проекта за нови изтребители

mail06:45 | 31.03.2016прегледи 1873 коментарикоментари 0


Правителството одобри три инвестиционни проекта, свързани с програмата за модернизация на Българската армия: за осигуряване на летателната годност на самолет МиГ-29, за придобиване на нов тип боен самолет и на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб. Проектите за модернизация на Военновъздушните и Военноморските сили ще бъдат предложени за одобрение от Народното събрание.

С реализацията на най-мащабните за последните години модернизационни проекти – за придобиване на нов тип самолет и модулен патрулен кораб, ще се повишат оперативните способности на Българската армия и ще се изпълнят част от поетите ангажименти към колективната отбрана, заявени с Целите за способностите.

Тези три проекта ще се на стойност около три милиарда лева. България ще купи една ескадрила изтребители от 12 до 19 самолета за около 800-900 милиона лева - все още не е ясно дали нови, или стари, каза министърът. /б.р. при тази сума по-вероятно е изтребителите да са стари, тъй като реалната стойност на нови 16 изтребители е  не по-малко от 800 млн.евро/.
Сделката ще бъде по закона за обществените поръчки, посочи министърът, запитан дали ще има клауза за офсет при покупката на изтребителите.
България ще купи четири или шест нови или ремонтирани двигатели на "МиГ-29". Няма никаква опасност авиацията да бъде приземена, в момента има достатъчно "МиГ-29" за охрана на въздушното ни пространство. Сега има седем самолета, а след покупката на двигателите ще имаме вероятно 12, уточни министърът.
Проектът за покупка на бойни машини за пехотата днес не е бил обсъждан от правителството, необходимо е той да бъде преработен, добави Ненчев. Въвеждането на въоръжение на нов тип боен самолет цели да се преодолее дефицитът от способности на въоръжените ни сили за неутрализиране на широк спектър от въздушни, наземни и морски заплахи. С неговата реализация ще бъде постигната пълна оперативна съвместимост с ВВС на съюзниците от НАТО и ЕС.

Пряко свързан с проекта за нов тип боен самолет е проектът за осигуряване на летателната годност на МиГ-29. Целта е да се поддържат способностите на ВВС за охрана на въздушното пространство и осигуряване на въздушния суверенитет на България в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. С осигуряването на летателната годност на МиГ-29 се дава възможност да се извърши преход от придобиването на новия тип боен самолет до застъпването му в бойна готовност. През този т. нар. транзитен период задачите на изтребителната авиация, възложени с редица национални и съюзни документи, ще се изпълняват със самолетите МиГ-29.

Хронология за покупка на изтребители 2004-2015
След 2004 година, когато страната стана член на НАТО, България периодично обявява търгове за доставка на бойни самолети, но впоследствие ги отменя. Последният конкурс бе през септември 2009 година, но по-късно прекратен заради липса на финансиране.
Известно е, че нови изтребители трябва да заменят остарелите МиГ 21 и МиГ-29 съветско производство, като за момента България разполага на книга с 16 бойни самолета.
Според ВВС обаче ресурсът на МиГ 21 изтече през 2012 година.
По време на предишните търгове България обяви, че възнамерява да похарчи за покупка на самолети не повече от 1 млрд. долара.
Финансовите затруднения на Министерство на отбраната силно ограничат модернизацията на българската армия, стана ясно още преди години, когато военен министър бе Аню Ангелов – 2009-2013 година. Тогава се лансира и идеята за закупуване на изтребители втора ръка.
През 2005-2006 година бе обявено, че ВВС се нуждае от една ескадрила изтребители /12-16 самолета/, като стойността на поръчката тогава се оценяваше на 800 млн.евро.

Още преди десет години към конкурса интерес проявиха най-големите производители на авиационна техника, като предлагаха различни модели - Rafale на френската DA, шведския изтребител Gripen на компанията SAAB, Eurofighter на европейския консорциум ЕАDS, американските F-16 на Lockheed Martin, както и различни бойни модификации на Boeing.
От тях единствено LM предложи изтребители втора употреба, останалите оферираха относително нови продукти, като най-приемливата като сума бе тази за шведските изтребители. При това договорът предвиждаше специална офсетна програма.
Към този момент нямаме никакво движение по най-голямата военна сделка в Българската армия, а необходимостта от нея е ясна на всички.
 

 

С придобиването на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб ВМС ще постигнат способности, необходими за участие в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. Инвестиционният проект предвижда въвеждането на въоръжение на два многофункционални патрулни кораба. Поради значителната финансова тежест, цялостното изпълнение на проекта ще се реализира за период от пет години, а строителството и оборудването на новите кораби с различни видове въоръжение ще се осъществява на три етапа.

Предстои да бъде внесен за одобрение в МС и инвестиционният проект за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада, с реализацията на който Сухопътните войски ще се превъоръжат с нова бойна машина на пехотата.

Придобиването на новия тип въоръжение е от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg