EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

МС даде гаранция за заем на ФГВБ от ЕБВР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС даде гаранция за заем на ФГВБ от ЕБВР

mail14:50 | 03.02.2016прегледи 870 коментарикоментари 0


Правителството одобри проект на Гаранционно споразумение между България и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на държавна гаранция за заем за Фонда за гарантиране на влоговете в банките като основа за водене на преговори. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Министърът на финансите е упълномощен да проведе преговорите и да подпише Споразумението при условие за последваща ратификация. Заемът в размер на 300 милиона евро, който ще бъде предоставен от ЕБВР, ще попълни резервите на Фонда и ще подпомогне оптимизирането на структурата му на финансиране. С получения финансов ресурс Фондът ще постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост в дългосрочен план. "Има една точка, която е свързана с гаранционно споразумение за осигуряване на ресурси на Фонда за гарантиране на влоговете и разбира се Законът за публичните финанси, измененията свързани със създаване на механизъм за ранно предупреждаване и вкарване на общини в затруднено финансово положение, в процедура на оздравяване", коментира финансовият министър Владислав Горанов.
Във връзка с 300 -те млн. евро, които даваме гаранция за Фонда на гарантиране на влоговете, Горанов заяви, че те са част от ресурса, който Фондът като самостоятелно юридическо лице си осигурява. "Първо, за да има ресурс във Фонда и от друга страна знаете, че има задължение към правителството, което те трябва да погасят. Нямаме спешна нужда от възстановяване на заема от страна на Фонда към правителството, но след като реализираме окончателно операцията може да преценим дали да изискаме от Фонда възстановяване на ресурсите към правителството или да останат на разположение като ликвиден буфер във Фонда", поясни финансовият министър.
"Правителството няма ликвидна нужда в момента, за да настоява пред Фонда за бързо възстановяване. В момента, в който привлечем ресурса ще влезем в разговор с УС на Фонда, за да помислим за тактика, не бързаме", допълни Владислав Горанов.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg