EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

МРРБ финансира ВиК "Дунав"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МРРБ финансира ВиК "Дунав"

mail07:32 | 13.03.2020прегледи 11206 коментарикоментари 0


Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще финансира извършването на предпроектно проучване за доизграждането на водоснабдителната система „Дунав“ в областите Шумен, Разград и Търговище.

Това стана ясно на среща на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков с кметове и областни управители от Североизточна България.

Ще бъдат направени технико-икономически проучвания, които ще послужат за последващо възлагане на инженеринг – проектиране и строителство.

„Бъдещето на отрасъл ВиК е именно в това – изграждане на язовири и поддържащи водностопански системи между отделните населени места, а когато се налага и цели общини и области, за да се гарантира в дългосрочен план устойчивост на водоснабдяването в страната“, подчерта по време на срещата заместник-регионалният министър. По думите му водата ще става все по-ценен и по-дефицитен ресурс и за да не се задълбочават проблемите в сектора, трябва да се търсят отговорни решения.

Кметовете на общините от Североизточния регион се обединиха около мнението, че възстановяването на водоподаването през съществуващите участъци на система „Дунав” и доизграждането й ще даде трайно и устойчиво решение на въпросите, свързани с водоснабдяването в тази част на страната.

Изграждането на водоснабдителната система „Дунав“ е започнало поетапно през 80-те години, но съоръжението не е завършено. Към момента вода от нея ползват жителите на Разград и няколко общини от областта.

Според заместник-министър Нанков реалното доизграждане на системата може да започне до една година, една година и половина, след изготвянето на предпроектното проучване и необходимите анализи. Идеята е строителството на оставащото трасе да се финансира от новия ВиК холдинг.

„Идеята е холдингът да финансира довеждащи водопроводи и нови водоизточници, за да се осигури своевременно необходимата ВиК инфраструктура, особено в райони, където има проблеми с водоснабдяването“, беше категоричен Нанков./МРРБ


Тагове: МРРБ, ВиК, Дунав
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg