EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МРРБ продължава с обновяване на пътищата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МРРБ продължава с обновяване на пътищата

mail14:15 | 09.06.2023прегледи 855 коментарикоментари 0


Регионалният министър Андрей Цеков назначи за председател на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов, а за членове на УС на АПИ са инж. Десислава Паунова и инж. Калоян Киров.

Предвид публичния интерес към стартиралите по време на служебното правителство обществени поръчки за поддръжка на републиканската пътна инфраструктура за близо 4 млрд. лв. за следващите 4 г., настоящото ръководство на МРРБ ще довърши стартиралите процедури се отбелязва от МРРБ.

Новото ръководство на АПИ заяви при стъпването си в длъжност, че дава кредит на доверие на служителите в Агенцията и ще цени експертността им.

Дни преди това служебният регионален министър Шишков направи анализ на направенот от МРРБ. „В рамките на този служебен кабинет за 10-те месеца сме издали подробни устройствени планове (ПУП) за над 100 км нови магистрали и сме пуснали в експлоатация над 30 км магистрали.

По отношение на АМ „Европа“ беше завършен участъкът от Драгоман до Калотина, като пуснахме в експлоатация последните 6 км. Ако не бяха непрекъснатите дъждове напоследък, до края на миналия месец щеше да бъде завършена и останалата част от участъка между Калотина и Драгоман. Но това ще стане всеки момент“, посочи той и припомни, че участъкът от София до Сливница не е имал одобрен ПУП, приключени са отчуждителните процедури и има издадено разрешение за строеж и започва строителството. По думите му този участък е бил забравен, но вече „събуден“ и процедурата по него е направена от край до край."

Други 16 км са пуснати по АМ „Хемус“ в участъка Буховци - Белокопитово около Шумен, отчете Шишков. Магистралата от Русе до Велико Търново е обявена за национален обект и има два обекта – участъкът Русе – Бяла и обходът на Бяла.

„Става въпрос за около 60-70 км, които имат одобрен ПУП, новият министър ще има на бюрото си цялата процедура за отчуждаване, но и активно се работи по нейното проектиране. До края на септември месец трябва да има разрешение за строеж на този участък, за да може да се спаси Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС)“, посочи арх. Шишков.

Освен пуснатите 3 км по АМ „Струма“, за да се облекчи движението, се работи активно и по укрепването на свлачището от 2020 г. То се намира преди тунел „Железница“ и по уверението на строителя трябва да е готово до август, когато да се пусне движението в едната посока, а до края на годината и в другата посока на движението. „Това са още 7-8 км, които ще бъдат пуснати още това лято“, посочи той.

Според него с издаденото разрешение за строеж на пътния възел „Кресна“ се е навлязло в процедура за последния участък, където от 2014 г. е забравен и никой не е искал да реши проблемът досега.

Нови 7,5 км са пуснати и от движението по пътя Ботевград – Мездра при обхода на село Новачене. Преработен е и подробният устройствен план и има преработени пътни възли в този участък, посочи още строителният министър.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg