EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МРРБ пред ЕК:Повече средства за инфраструктура

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МРРБ пред ЕК:Повече средства за инфраструктура

mail15:20 | 23.06.2011прегледи 797 коментарикоментари 0


България ще настоява да се запази сумата за страната от Кохезионния фонд и през следващата финансова рамка. Плевнелиев каза това в отговор на журналистически въпрос за предстоящото обявяване от ЕК на предложенията за следващата финансова рамка 2014 г. - 2020 г. и евентуално намаляване на средствата за България. Ще настояваме сумата да се запази, ще настояваме, че това е тотален приоритет на България и искаме ЕК, така както е проявила разбиране в продължение на 25 години към всички останали държави, които са получили шанс да изпълнят своите проекти по Кохезионния фонд - за магистрали, пречиствателни станции, да го направим и ние, каза Плевнелиев.
Той посочи, че дебатът за следващата финансова рамка е за много пари, за най-различни интереси на индустрии и на държави. От Кохезионния фонд се финансират проекти за инфраструктура от общоевропейско значение – магистрали, жп отсечки, пречиствателни станции, депа за отпадъци и т.н. В този дебат България досега е позиционирана като лош пример, който винаги се посочва удобно от всички останали - "Дайте да даваме по-малко пари за Кохезионния фонд, защото България не усвоява добре парите по него, дайте да даваме по-малко пари за магистрали и пречиствателни станции, защото видите ли България не се справя, а всъщност е по-добре да ги дадем за иновации", посочи министърът. Сега обаче България не е удобното извинение за всички останали, защото ние се справяме, каза Плевнелиев и допълни,че страната е умножила по десет усвояването на
еврофондовете. Той даде пример с оценката на грешката за работа по еврофондовете, която за Испания, Италия, Гърция в периода 2000-2007 г. е била 15 на сто, а на България в момента е от 3 до 5 %. "Ако фактите показват, че сме три пъти по-добри, защо постоянно ни наказват, защо постоянно ни поставят в ъгъла. И именно тук това правителство има смелостта, куража да постави нещата в прав текст - "Съдете ни единствено и само по делата", каза Росен Плевнелиев. На въпрос за искането на кипърски евродепутат за борд за управлението на еврофондовете за България, Румъния и Гърция Плевнелиев коментира, че няма такива правила, няма и такава възможност. За нас по-скоро това е една ПР акция на един кипърски депутат, който очевидно вече разбира, че България не е удобното извинение, удобният лош ученик, който винаги се посочва от европейския учител - ЕК. Плевнелиев цитира казаното от еврокомисаря Йоханес Хан в комисията по регионална политика в ЕП преди дни, че в България по отношение на реализацията на големите проекти "нещата си стъпват на краката" и думите му, че е обнадежден, че това през 2012 г. ще се види ясно. Министър Плевнелиев отговори на журналистически въпроси след участието си в публична дискусия "ЕС след унгарското председателство и къде е България", организирана от Институт "Отворено общество" -София, Атлантическия клуб и Паневропейския съюз.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg