EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

МРР с подробности за спрените евросредства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МРР с подробности за спрените евросредства

mail09:30 | 04.06.2014прегледи 2080 коментарикоментари 0


Заради одитна проверка на проекти, реализирани в периода 2010 - 2013 г., временно са прекъснати на
плащанията по приоритетни оси 1 и 3 на ОП "Регионално развитие", съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие.
На 3 юни с писмо ГД "Регионална и градска политика" на ЕК е уведомила Управляващия орган на ОП "Регионално развитие" (ОПРР) за временно прекъсване на плащанията по приоритетни оси 1
"Интегрирано устойчиво градско развитие" и 3 "Устойчиво развитие на туризма", във връзка с междинни искания за средства подадени на 3 април и 27 май 2014 г. от страна на Сертифициращия орган на обща стойност около 90 млн.евро.
Плащанията към бенефициентите по приоритетни оси "Регионална и местна достъпност", "Местно развитие и сътрудничество" и "Техническа помощ" на ОПРР продължават.
Временната мярка е свързана с констатациите от рутинен одит на ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г., извършен в периода 7-11 април 2014 г. от одитори на ГД "Регионална и градска политика", отбелязват от министерството. Одитната проверка обхваща извадка от проекти, реализирани в периода 2010 - 2013 г.
От министерството информират, че към днешна дата в Управляващият орган на ОПРР не е получен предварителен одитен доклад.
В писмото на ГД "Регионална и градска политика" са представени обобщени констатации от проверката, но не са описани детайлно констатираните нарушения. Визират се нарушения на процедурите за обществени поръчки, проведени от бенефициентите: общините Бургас и Асеновград, УАСГ и НСПБЗН-МВР. Подробни аргументи за констатациите и съответни препоръки се очаква да бъдат представени в предварителния одитен доклад, който все още не е получен в Управляващия орган.
Съгласно писмото, за да бъдат извършени тези плащания е необходимо: да бъде направена повторна проверка на обществени поръчки за представителна извадка на договорите по приоритетни
оси 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" и 3 "Устойчиво развитие на туризма"; подобряване на контролните механизми за предварителен и последващ контрол на обществените поръчки;
изготвяне на допълнителни указания към бенефициентите по процедурите за обществени поръчки.
От министерството съобщават, че във връзка с дадените препоръки Управляващият орган на ОПРР започва подготовката за повторна, последваща проверка на процедури за обществени поръчки, по
договори, финансирани от приоритетни оси 1 и 3. Работи се и по допълнителни инструкции към бенефициентите по отношение на процедурите по ЗОП, включващи най-срещани нарушения при подготовката и провеждане им. Започнал е преглед и актуализация на процедурите и контролите за предварителен, текущ и последващ контрол на обществените поръчки от страна на Управляващия орган.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg