EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МРЗ в Гърция се увеличи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МРЗ в Гърция се увеличи

mail08:35 | 03.05.2022прегледи 1080 коментарикоментари 0


От 1 май основната работна заплата ще се увеличи със 7,5 процента в допълнение към увеличението от 2 процента, въведено през януари 2022 г., като ще достигне 713 евро на месец от 663 евро преди това, съобщи специално за БТА агенция АНА-МПА. Съответната минимална дневна надница ще се увеличи на 31,85 евро от 29,62 евро.

Пред АНА-МПА министърът на труда и социалните въпроси Костис Хадзидакис заяви, че новата основна заплата ще се прилага от неделя и отбеляза, че с допълнителните 50 евро на месец сумата възлиза на почти една месечна заплата на годишна база за работниците в частния сектор, които получават еквивалента на 14 месечни заплати годишно.

В съчетание с предишното увеличение на заплатите с 2 процентни пункта през януари и намаляването на социалноосигурителните вноски, плащани от работниците, това се равнява на 11,8 процентни пункта увеличение на годишното възнаграждение, отбелязва Хадзидакис.

"Това е увеличение, което се движи по крайните граници на това, което икономиката може да поддържа - и то в среда на силна несигурност - и което в значителна степен поема загубите в покупателната способност на служителите поради инфлационния натиск, породен от международната енергийна криза, и им дава "дивидент" от високите темпове на растеж, постигнати през 2021 г.", каза министърът.

В същото време, уточни той, увеличението на основната работна заплата не подкопава конкурентоспособността на предприятията, като се има предвид, че последните са подпомагани от правителството по редица начини, като например намаляване на данъците и по-ниски социалноосигурителни плащания, помощи, раздадени по време на пандемията, и субсидии за енергия.

"Взехме предвид тези параметри при вземането на решение за увеличаване на минималната работна заплата, което постави в центъра на вниманието най-слабите и очевидно не е единственият инструмент за подкрепа на работниците", допълни Хадзидакис, като посочи, че правителството е предприело редица мерки за компенсиране на увеличението на разходите за живот на по-уязвимите групи, като например намаляване на данъците върху доходите и имуществото, раздаване на субсидии за сметки за енергия и горива, както и еднократни плащания за пенсионери с ниски доходи, хора с увреждания и други.

Според неотдавнашно съобщение на министерството увеличението на минималната работна заплата се отнася за около 650 000 служители, а общата полза от увеличението на заплатата и по-ниските удръжки възлиза на 906 евро на годишна база.

Увеличението на минималната работна заплата ще повиши и сумата, получавана като обезщетение за безработица, която ще нарасне до 438 евро на месец от 407,25 евро преди това, или 17,51 евро на ден от 16,29 евро. Увеличават се и различни други обезщетения, изчислени въз основа на основната заплата, като например родителски отпуск, заплащане за програми за трудов стаж, отпуск по майчинство, заплащане за стачка и други.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg