EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мрежата "Натура" да зависи от местните общности

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мрежата "Натура" да зависи от местните общности

mail12:04 | 11.04.2019прегледи 672 коментарикоментари 0


   Местните общности трябва да имат водещата роля при взимането на решения за управлението на мрежата "Натура" на територията на съответния район. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов при представянето пред журналистите на промените в Закона за биологичното разнообразие, които предстои да бъдат внесени в Министерския съвет.
    Той отбеляза, че ще има силна децентрализация при взимането на решения за управлението на тези мерки на "Натура". Извън националните органи, които се създават се дава водеща роля на регионални органи за управление, в които участват местните власти, собствениците на земи в района, местните браншови работодателски и синдикални организации, регистрираните в района неправителствени организации, каза той. Тези местни органи ще се ръководят от съответната Регионална инспекция по околна среда и води /РИОСВ/.
    Димов каза, че изработването и съгласуването на този законопроект, който засяга управлението на мрежата "Натура 2000" е отнело повече от три години.
    Акцент в промените е въвеждането на изисквания за разработването на териториалните планове за управлението на зоната "Натура". След приемането на законопроекта те стават задължителни, а философията им е да се дава приоритет на активните мерки пред забраните. Министърът посочи, че с това отговарят и на една от критиките на ЕС, че само чрез забрани не може да бъде постигнато добро състояние на различните хабитати и местообитания.
    Друга промяна предвижда държавата да взима мотивирани и обосновани решения за зоната "Натура" през първични данни, чиято достоверност е проверена. До този момент това не е било задължение на държавата, поясни министър Димов. Според него държавата трябва да гарантира, че първичните данни ще бъдат проверявани за достоверност.
    Министърът посочи, че държавата не може да си позволи вече да взема решения по данни, които не са проверени по определени критерии. Свидетели сме на огромно количество зони, които попадат в "Натура", и по никакъв начин не могат да бъдат в мрежата, защото данните, по които са направени са непроверени, каза Димов. Според него с промените в закон се дава възможност този проблем да бъде преодолян.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1006