EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Моцарела - как да си направим?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Моцарела - как да си направим?

mail09:40 | 13.01.2012прегледи 1784 коментарикоментари 0


Меню
Ако понякога ви се струва, че моцарелата, която купувате, е безвкусна и е като гума, или пък ако още не сте пробвали това божествено италианско сирене, може да опитате да го направите вкъщи. Не е много сложно, нужно ви е само домашно непастьоризирано мляко, лимонена киселина, мая за сирене, термометър, тензух или марля и малко търпение.

Необходими продукти:
2 л прясно неварено, нехомогенизирано мляко
¼ ч. ч. хладка вода
1½ ч. л. лимонена киселина
2 мл мая за сирене
¼ ч. л. сол, по желание

Начин на приготвяне:
1. Млякото се слага в тенджера от неръждаема стомана или в купа за микровълнова фурна. Лимонената киселина се разтваря във водата и се прибавя в млякото. Млякото се загрява до 30° С - леко хладко. При тази температура то започва да се пресича.

2. Прибавя се маята за сирене и се разбърква добре. Нагряването на бавен огън продължава при непрекъснато разбъркване, докато сместа достигне 40° С - приятно топло, но не горещо. Тенджерата се маха от огъня и се оставя да почине 15 мин. През това време пресеченият белтък на млякото се отделя от суроватката.

3. Получената извара се прецежда в купа, подходяща за микровълнова печка, покрита с тензух или двойна марля. С помощта на тензуха се изстисква колкото може повече суроватка от изварата. Получената топка се слага в купата и се пуска за 1 минута на пълна мощност в микровълновата печка или се загрява в тиган с незалепващо покритие.

4. Изцежда се отделилата се течност и полученото тесто се меси като хляб, за да се появят характерните за моцарелата конци. Ако ще прибавяте сол, сложете я сега. Ако сиренето е горещо, използвайте гумени ръкавици. Сместа трябва да стане лъскава и да се точи, когато е гореща.

5. Сиренето се разделя на 2 топки и се пуска във вода с лед, за да се стегне. След като се охлади, е готово за ядене. Това сирене се съхранява добре до 4 дни в плътно затворен съд.

Ако предпочитате моцарелата по-мека, месете по-кратко сиренето. Резултатът зависи и от качеството на маята за сирене.

От отделената суроватка или от прясно мляко можете да направите сирене рикота, като бавно загреете суроватката, докато се пресече белтъкът, оставя се да изстине и се прецежда.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg