EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

МОТ с конвенция срещу насилието на работа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МОТ с конвенция срещу насилието на работа

mail07:02 | 25.06.2019прегледи 835 коментарикоментари 0


След дългогодишна битка и последователни кампании от световното синдикално движение Международната организация по труда /МОТ/ гласува Конвенция за насилието и тормоза в света на труда и препоръка по същата тема, съобщи пресцентърът на КНСБ. Това се случи по време на юбилейната сесия на организацията в Женева, с която МОТ отпразнува своята 100-годишнина. Един от двигателите на приемането на тази конвенция беше председателят на СТСБ Екатерина Йорданова. Тя участваше в работата на комисията, която трябваше да координира и изработи документа. Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък беше вицепрезидент на цялата сесия от името на работниците.
Целта на конвенцията е да сложи точка на срамното явление - насилие на работното място чрез законодателни промени, информационни кампании и мерки, които да защитят хората на труда. Един от основните приноси са точните дефиниции на основните термини "насилие и тормоз" и "насилие по полов признак", чиито формулировки досега затрудняваха процеса по решаване на такива дела.
Разширява се определението за "работник", така че да обхваща всички дейности, които могат да се определят като работа - с или без традиционните договорни отношения - и да включва дори хората по време на отпуск; стажантите; търсещите работа; уволнените и временно отстранените от работа лица. Понятието "работно място" е заменено с израза "сфера на труда", която включва и всички трудови дейности, придвижването до и от работното място; отражението на домашното насилие върху работния процес.
МОТ препоръчва всяка държава, която ратифицира бъдещата конвенция, да приеме правото на трудещите се да работят в среда, свободна от насилие и тормоз с особен акцент върху жените.
По данни на организацията в световен мащаб 35 процента от жените са жертви на пряко насилие на работното място, а между 40 и 50 процента от тях са обект на нежелани сексуални подмятания, физически контакти или други форми на сексуален тормоз. 45 процента от жените в ЕС твърдят, че са били жертви в един или друг случай на основано на пола насилие. Между 40 и 45 процента съобщават, че са били обект на сексуален тормоз на работното място. Счита се, че в Европа всеки ден седем жени умират вследствие на основано на пола насилие
Правителствата, след консултации с работодатели и синдикати, трябва да приемат единни политики за противодействие на насилието и тормоза в света на труда; комплексни стратегии, ориентирани към предотвратяване на насилието и тормоза; да създадат и прилагат строги механизми за правоприлагане и мониторинг. Националните правителства трябва чрез законодателни мерки да гарантират на жертвите достъп до правна защита и подкрепа; наказания за виновните лица; да разработят ръководства и инструменти; да провеждат обучения и информационно-разяснителни кампании; а при констатирани случаи на тормоз - да осигуряват проверки от служители на инспекциите по труда и другите компетентни органи.
Последиците от насилие на работното място могат да включват:
" Компенсации, правни такси и разноски, според националното законодателство
" Правото да напуснеш работното място с компенсации
" Правото да бъдеш съден от юридически орган с опит в такива дела
Едно от задълженията след ратификация например е да се създадат телефонни линии, които да дават консултации на хора, преживели насилие на работното си място.
На финалното си заседание сесията на МОТ прие Декларация за бъдещето на труда.
Документът е исторически, защото поставя човека в центъра на бъдещето. Не само работникът, а всички хора, независимо къде полагат труд - в дистанционни платформи, мултинационални компании, вериги за доставки или в неформалната икономика.
Целта на декларацията е да защити стотици милиони работници, които са в капана на неформалната икономика или чиито работни места са несигурни, опасни и недостатъчно платени, за да живеят нормално техните семейства. Тя обхваща както работещите на пълно работно време, така и тези в експлоатационните вериги за доставки и нарастващите бизнес платформи.
Основа на декларацията са новите бизнесмодели, например дигиталните платформи, които напълно задраскват досегашните трудови задължения и привилегии на работниците. Това ерозира работните места по света, констатира МОТ. Документът на практика представлява надграждане на защитата на хората на труда, която да се разпростира върху всички работници по света.
Друго предизвикателство е нисковъглеродната икономика. Декларацията призовава за справедливи мерки за защита и препитание на тези, които ще бъдат засегнати от икономика без въглеродни емисии или пък от дигитализацията.
Колективното договаряне, диалогът между синдикати, работодатели и правителства. Трансгранични действия за гарантиране на правата на работниците във веригите за доставки са част от другите акценти в декларацията за бъдещето на МОТ.
"Конференцията за стогодишнината напомни на света колко е важна Международната организация на труда, най-старата и най-важна от всички институции. Тя осигурява защита на най-уязвимите и осигурява права на работещите. С безпрецедентни нива на неравенство, свиване на демократичното пространство и ера на гняв, където корпорациите имат твърде много власт, а хората твърде малко, МОТ е основна опора" - заяви Пламен Димитров.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 896