EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Мостстрой АД обяви несъстоятелност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мостстрой АД обяви несъстоятелност

mail23:07 | 06.10.2010прегледи 3619 коментарикоментари 0


"Мостстрой" АД - най-голямата българска фирма за строителство и реконструкция на мостове и мостови съоръжения обяви фалит чрез публикувано в Бюлетина на Investor.bg. съобщение. Ето какво се казва в него.
Вътрешна информация по чл.4 от Закона срещу финансови злоупотреби с Финансови инструменти
В изпълнение на чл. 100ш от ЗППЦК и чл.27 и чл.28 от Наредба №2 за проспектите при публично предлагане и допускане да търговия на регулиран пазар на ценни книжа и разкриването на информация от публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа Ви уведомяваме, че на 06.10.2010г. са депозирани молби за откриване на производство по несъстоятелност на „Мостстрой" АД и неговите дъщерни дружества - „Мостстрой-Пловдив" АД, „Мостстрой-София" АД и „Мостстрой-Велико Търново" АД.
Причина за взетото решение е, че към настоящия момент „Мостстрой" АД се намира в състояние на неплатежоспособност и свръхзадълженост. Срещу дружеството има образувани редица изпълнителни дела, по които има наложени запори, възбрани, описи на движимо имущество. На 31.05.2010 г. настъпи падежът на задълженията по сключения с Обединена българска банка АД договор за кредит, по който съдлъжници са трите дъщерни дружества, и всички суми по него са изискуеми. Поради липсата на парични средства, с които да бъде заплатен дългът е налице реална възможност за образуване на изпълнително производство срещу дружеството за принудително събиране на дължимите суми. През м. август 2010 лизингодателят „Интерлийз" ЕАД прекрати сключените с дружеството договори за финансов лизинг на транспортни средства и лизинговите вещи бяха предадени на лизингодателя. Това практически доведе до невъзможност за дружеството да осъществява дейността си. Освен това, за наличните задължения за заплащане на лизингови вноски по лизинговите договори има издадена обезпечителна заповед, по която са наложени запори на всички банкови сметки на дружеството.
Горепосочените причини са относими и към трите дъщерни дружества на „Мостстрой" АД, като се прибави и фактът, че лизингодателят „БМ Лизинг" АД прекрати сключените с Мостстрой-Пловдив" АД, „Мостстрой-София" АД и „Мостстрой-Велико Търново" АД договори за финансов лизинг и лизингованите вещи бяха предадени на лизингодателя. Отписването на активите доведе до наличието на голяма счетоводна загуба за дружествата.

Компанията
В тридесет и девет годишната си история компанията е изпълнила повече от 100 значителни пътни и други обекти в страната, в това число мостове, естакади, виадукти и други. Компанията има солиден опит и история в строежа на големите инфраструктурни обекти в страната и е основен изпълнител на всички мостови съоръжения на автомагистралите "Хемус", "Тракия" и "Марица". За осъществяване на дейността си "Мостстрой" АД въвежда нови технологии за строителство и оперира с модерно съвременно оборудване и уникална за страната техника.
Компанията имаше капацитет да изпълнява годишно сглобяемо строителство за около 60 млн. лв., монолитно строителство за около 30 млн. лв., както и рехабилитации на мостови съоръжения за около 10 млн. лв.
По изпълнението на различни проекти до сега българската компания е работила заедно с Freyssinet International, белгийската фирма BESIX и "Росилекс" , "Пента оушън - Мицубиши".Основни доставчици на "Мостстрой" са "Фьост Алпине Австрия - високоякостна стомана", "Девня цимент" АД, "Вулкан" АД - цименти, "Металснаб холдинг" АД. Основни клиенти на компанията са държавни учреждения и институции, които се явяват възложители по обществените поръчки за строителство и ремонт на инфраструктура.Мажоритарния пакет от компанията в размер на 67% от капитала беше приватизиран по линия на масовата приватизация. При висок интерес той беше изкупен от няколко бивши приватизационни фонда. Впоследствие фондовете продават пакетите си на "ИТА Ефект" ООД. Така дружеството става новият собственик на мажоритарния пакет. В началото на 2004 г. "Мостстрой" отново сменя мажоритарния си собственик и начело на компанията застават „Бургаски корабостроителници" които купуват 75% от капитала на „Мостстрой", а по-късно продават част от акциите и редуцират участието в фирмата до 49% от капитала.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg