EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Московски: Концесии за 2 летища & 3 пристанища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Московски: Концесии за 2 летища & 3 пристанища

mail06:50 | 30.03.2016прегледи 1550 коментарикоментари 0


Внедряването на тол система за тежкотоварните превозни средства значително ще намали дисбаланса в целия транспортен сектор, който съществува в момента. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на Единадесетата годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България в свързана Европа 2016", организирана от Градът Медиа Груп. „Надявам се, когато системата заработи товаропотоците да бъдат разпределени между пристанищата, железниците и тежкотоварния автомобилен трафик“, посочи той.

„Още от първия мандат следваме последователна политика за развитието на транспортната инфраструктура, попадаща под управлението на МТИТС“, каза Ивайло Московски. „Европейските фондове използваме за изграждането на пътна и железопътна инфраструктура, както и за развитие на интермодалните превози и софийското метро. Концесиите са друг механизъм, който прилагаме основно за летища и пристанища“, допълни още той. Министърът заяви, че на 15 април влиза в сила новата евродиректива за концесиите, предстои също така внасянето на новия Закон за концесиите в Народно събрание. По думите му той значително разширява обхвата си на действие и позволява съвсем нови параметри при бъдещи концесии. Настоящият закон разрешава максимален срок на концесия до 35 години, а новите изменения предвиждат тези ограничения да отпаднат. Промените в законодателството ще позволят доста по-гъвкави отношения между концедент и концесионер, така че при взаимноизгодни условия да се постигне ефективно сътрудничество.

„В краткосрочен план основната ни задача е да обявим процедурите за концесия на Летище София и Летище Пловдив, като се надявам да намерим стратегически инвеститори за двата обекта“, каза Московски. До две седмици се очаква да бъде обсъдено от Министерски съвет предложението за концесия на летището в София, а утре ще се обсъжда концесията на летището в Пловдив. Министърът допълни още, че скоро ще бъдат стартирани процедурите за пристанищата Видин – юг, Русе – изток  и Русе – запад.

„Проектирането на интермодалния терминал във Варна е във финална фаза и в момента се извършват проучвания за изграждането на терминала. Интермодалния терминал в Пловдив ще бъде завършен до средата на годината“, посочи министър Ивайло Московски. Той добави, че по отношение на железопътната инфраструктура приоритетно се работи по направлението от сръбска граница до Бургас, както и от сръбска до турска граници.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876