EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Московската борса забрани $ при обезпечения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Московската борса забрани $ при обезпечения

mail13:06 | 24.08.2022прегледи 668 коментарикоментари 0


Московската борса забранява от следващия понеделник използването на долари като обезпечение при трансакции, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на борсата. Мярката е в унисон с усилията на Русия да намали зависимостта от валутите на страни, които са й наложили санкции.

В съобщение, публикувано на уебсайта на борсата, се посочва, без да се дават подробности, че новата политика ще влезе в сила на 29 август. По-рано този месец борсата, която е най-голямата в страната, съобщи, че ще ограничи използването на долари като обезпечение до 25 на сто от дотогавашните 50 на сто.

Руските власти се опитват да ограничат както индивидуалните, така и корпоративните активи във валути, окачествени като "неприятелски" и призовават собствениците им да намерят алтернативи.

САЩ и техните съюзници наложиха досега няколко кръга санкции срещу Русия, включително и срещу най-големите банки в страната и срещу президента Владимир Путин, след като руските войски нахлуха в Украйна през февруари.

Освен това Русия рязко се изкачи в списъка на страните, използващи юани за международните си разплащания, предаде Ройтерс. Ако не се брои самият Китай, пред Москва са само Хонконг и Великобритания.

Преди началото на руската инвазия в Украйна през февруари Русия изобщо не фигурираше в списъка на страните, използващи юани за международни разплащания. Но заради наложените финансови санкции, на руските банки и компании се наложи да потърсят алтернативни пътища към световните пазари, посочва Ройтерс.

По данни на системата за международни разплащания СУИФТ през юли руски институции са участвали в 4 на сто от международните разплащания в юани. Това е сериозен ръст спрямо регистрираните 1,42 на сто през юни и 0 процента през февруари. Хонконг очаквано оглавява списъка със 73,8 на сто от трансакциите в юани, следван от Великобритания с 6,4 на сто.

Скокът на Русия в списъка говори в подкрепа на твърденията, че международните финансови санкции работят и съумяват да изтласкат страната от базираната на долара глобална банкова система. Същевременно обаче растат и опасенията, че това само ще сближи Москва и Пекин, които и без друго гледат в една политическа посока.

Междувременно Русия разработи собствена разплащателна система, подобна на СУИФТ, създаде специални сметки за все още несанкционираноите банки и продължава да продава важни суровини, като петрола, на много страни по света, включително Китай, Индия и Турция.

Последните данни на СУИФТ показват още, че рублата вече не е сред 20-те глобални валути, използвани за международни разплащания. През декември 2021 г. тя заемаше 16-то място с 0,3 на сто от общия обем.

Очаквано тази класация се оглавява от американския долар, следван от еврото, британската лира и японската йена. Юанът заема почетното пето място.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg