EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Москов: Болниците да не са търговски дружества

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Москов: Болниците да не са търговски дружества

mail12:10 | 26.01.2017прегледи 1268 коментарикоментари 0


Няма причина болниците да бъдат търговски дружества, заяви в Перник министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов.
По думите му на първо време това, което е необходимо да се случи в следващия управленски мандат е всеки собственик да има ангажимент към собствеността си и инфраструктурата. Постъпилите от касата средства трябва да отидат пряко за лечение на пациентите и за заплащане на хората, които работят, смята Москов. Според него ангажиментът за инфраструктурата, за режийните разходи, е редно да бъде на собственика - община, държава, или частник.
Нашите разчети заедно с министерството на финансите са, че за държавните и университетски болници това финансово задължение би било около 92 млн.лв. годишно на базата на разходите за ток, парно, вода и други режийни, които всяко лечебно заведение прави, подчерта Москов. По думите му това е постижимо за републиканския бюджет за следващата година.
Министърът определи болницата като част от базовата сигурност на хората във всяко населено място заедно с училището, църквата и полицейското управление.
Средно с около 5 млн. лв. на месец по-малко са заявките за плащане към НЗОК от болниците за месеците ноември, декември, спрямо периода преди въвеждане на електронната идентификация, каза още Москов. Той припомни, че това е дало възможност на Надзорния съвет на касата да вземе решение за закупуване на допълнителна дейност от болниците за минал период.
Цялата поредица от мерки по въвеждане на контрол и правила започва да работи, смята министърът, което по думите му е по-добре и за лекари, и за пациенти.
Петър Москов инспектира хода на ремонта на отделенията по акушерство и гинекология и неонатология в МБАЛ "Рахила Ангелова" и обсъди предстоящото изграждане на нов център за спешна помощ в Перник.БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4125