EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МОСВ унищожава 6 хил. т. пестициди

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МОСВ унищожава 6 хил. т. пестициди

mail15:40 | 26.03.2012прегледи 369 коментарикоментари 0


Проект на МОСВ за екологосъобразно обезвреждане на негодни за употреба пестициди и други препарати за растителна защита беше одобрен за изпълнение по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, съобщи министерството. Проектът е на обща стойност 23 411 765 швейцарски франка, или около 38 милиона лева, от които 85% е безвъзмездната финансова помощ от Швейцария и 15% е националното съфинансиране. Предстои подписване на договора. Дейностите по обезвреждането трябва да приключат до края на юли 2019 г.
Залежалите пестициди в страната се съхраняват в 381 централизирани държавни и общински складове, както и в 1920 затворени стоманобетонни контейнери (т.нар. Б-Б кубове), финансирани със средства от Държавния бюджет и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда в размер на над 10 млн. лв. Те представляват опасни отпадъци по смисъла на закона. Съхраняват се основно в общински складове и кметовете на общините са отговорни за тяхното управление. В ограничен брой случаи се съхраняват и в складове кооперативна и частна собственост и отговорността е на техните собственици. Количествата, съхранявани в кооперативни и частни складове, както и в складове с неясна собственост, няма да бъдат включени в проекта.
Чрез финансовата подкрепа на Швейцария МОСВ предприема действия за решаването на проблема, вместо да бъде оставен на общините, много от които не разполагат с необходимите ресурси и капацитет за намирането на адекватно решение.
В момента в страната съществуват около 14 083 тона залежали пестициди, от които 6 403 тона се съхраняват в складове и 7 680 тона в Б-Б кубове. Тъй като в нашата страна няма подходящи съоръжения, единствената възможност за крайно обезвреждане на негодните за употреба пестициди е в лицензирани инсталации в държави основно от Европейския съюз. Проектът предвижда следните дейности:
1. Преопаковане, временно съхранение, износ с цел обезвреждане (окончателно унищожаване)
2. Идентификация на приоритетните складове и терени за саниране
3. Саниране на складове и терени, където се съхраняват преопаковани, събрани и изнесени пестициди;
4. Транспортиране, преопаковане и унищожаване на пестициди от Б-Б контейнерни кубове. Приоритетно ще бъдат обезвредени пестициди в Б-Б контейнерни кубове с дефекти, установени по време на предпроектното проучване по проекта.
Очакваните резултати от изпълнението на проекта са:
* 6 403 тона преопаковани и изнесени пестициди, което е максималната възможна стойност за преработване в рамките на настоящия проект от общо 14 083 тона в страната.
* Закрити складове в най-малко 60 общини.
* Санирани складове и обекти на площ от най-малко 400 000 квадратни метра.
* Обезвредено съдържание на най-рисковите контейнери тип Б-Б кубове.
* транспортиране на Б-Б контейнерни кубове до малък брой централизирани площадки (например изпразнени и санирани централни складове), откъдето на по-късен етап ще започне постепенното им обезвреждане.
 


Тагове: МОСВ, пестициди
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg