EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МОСВ - санкции до 50 000 лева

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МОСВ - санкции до 50 000 лева

mail11:00 | 18.05.2012прегледи 514 коментарикоментари 0


В рамките на контролната дейност на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите през месец април са извършени 1644 проверки, като са проверени 1 476 обекта и са дадени 1019 предписания за отстраняване на констатирани нарушения. Съставени са 95 акта, от които 9 за неизпълнени предписания. Издадени са 80 наказателни постановления на обща стойност 151 107 лв. За констатирано увреждане или замърсяване на околната среда над допустимите норми са наложени 22 санкции. Постъпилите суми по наложени санкции, в т.ч. и за предходни месеци са 353 720 лв.
През изминалия месец са извършени контролни проверки за правилната експлоатация на пречиствателните съоръжения и качеството на отпадъчните води. Продължава и постоянния контрол по спазване изискванията за управление на отпадъците.
Най-голямата санкция за месеца в размер на 50 000 лв. е наложена от РИОСВ–Пловдив на „Монди Стамболийски” ЕАД, гр. Стамболийски за разпространение на неприятни миризми извън производствената площадка. За същото нарушение със заповед на директора на РИОСВ-Бургас е спряна дейността на предприятието за преработване и производство на концентриран животински протеин „Ависпал“ ЕООД в с. Чубра до монтиране на очистни съоръжения. Санкция в размер на 30 000 лв. е наложена на „ТЕЦ Свилоза“ АД, гр. Свищов за това, че дружеството не е извършило калибриране на системата за собствени непрекъснати измервания, съгласно нормативните изисквания. Има наложена санкция от РИОСВ-Велико Търново за 30 000 лв. на „ЕМКО“ ЕООД, гр. София, собственик на складова база за съхранение на боеприпаси за извършване на дейности с взривни вещества без издадено разрешително съгласно Закона за опазване на околната среда.
За заустване на отпадъчни води без разрешително, регионалните инспекции в Пловдив и Враца са наложили наказателни постановления в размер на 2000 лв. на „Айва 81 ”ЕООД, гр. Раковски, „Стомар Инвест” АД, гр. Раковски, „КТЗ” АД, гр. Пловдив и “Акет Пласт” ООД – гр. Бяла Слатина. Акт е съставен и от екоинспекцията във Велико Търново за нерегламентирано заустване на отпадъчни води от млекопреработвателното предприятие в град Елена и замърсяване на водите на река Еленска.
На Община Банско е наложена санкция в размер на 2000 лв. за неизпълнение на административната мярка за преустановяване на експлоатацията на депо за отпадъци в местността „Черешата”,гр. Добринище. От РИОСВ-Благоевград е санкционирана и Община Симитли за неизпълнение на предписание за ежедневно запръстяване на отпадъците на депото в местността „Джоов андък“. С 2000 лв. е глобена и Община Рила като оператор на депо за твърди битови отпадъци за неподаване на заявление за изпълнение на дейности с отпадъци. С решения на директора на РИОСВ-Пазарджик са закрити депата за битови отпадъци в с. Бозево, общ. Велинград и с.Мененкьово, общ. Белово със съответните условия и определен срок за мониторинг и следексплоатационни грижи.
От екоинспекциите в Благоевград, Велико Търново и Пазарджик за неводене на отчетност на отпадъците са издадени седем наказателни постановления, с които са наложени имуществени санкции на обща стойност 12 000 лв. Санкционирани са “Карлсберг България” АД, гр. София, “Стройинженеринг-94” ЕООД, гр. Перник, „Регионално депо за отпадъци – Севлиево“ ООД, гр. Севлиево, „Биовет”АД, гр. Пещера и „Селект Травел” ООД. За същото нарушение от РИОСВ-Благоевград са глобени и 2 физически лица с по 300 лв.
През изминалия месец по подадени сигнали за щети от кафява мечка са извършени три проверки в района на с. Ощава, община Кресна от РИОСВ-Благоевград и пет проверки от РИОСВ-Смолян. Щетите са удостоверени с протоколи и са изготвени предложения за обезщетения на стопаните.
По сигнал за неправомерно излагане и притежаване на екземпляри от защитени видове животни са извършени проверки в механи в гр. Банско. Експертите от РИОСВ-Благоевград са установили нарушения в четири от проверените заведения. Екземплярите са иззети, а собствениците на заведенията са санкционирани. За притежаване на препариран екземпляр от вида „Скален орел” без документи за произход от РИОСВ-Бургас е съставен акт на физическо лице. За излагане на публични места на препарирани екземпляри на защитени видове са съставени актове на физически лица и от екоинспекциите във Варна и Смолян.
Подробна информация е публикувана на ниво „Контролна дейност” на интернет страницата на МОСВ.


 


Тагове: МОСВ, глоби
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161