EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мораториум за нови членове на Еврозоната?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мораториум за нови членове на Еврозоната?

mail12:50 | 11.02.2010прегледи 901 коментарикоментари 0


Критериите за приемането на страните членки на ЕС от Източна Европа и балтийския район в Еврозоната могат да бъдат значително затегнати, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на коментари в кулоарите на започналата днес извънредна среща на високо равнище на ЕС.
Има опасност да се въведе за неопределено време неофициален мораториум за приемането на нови страни от Източна Европа в еврозоната.
Еврозоната, която обединява 16 страни от общо 27-те от ЕС,  сега е в епицентъра на тежката структурна финансова криза, предизвикана от рязкото увеличение на бюджетния дефицит на някои страни от ЕС. В корените на тази криза са безпрецедентните по
размер държавни стабилизационни програми, приети с цел да не се допуснат депресии в икономиките на страните членки, на фона на значителното нарастване на безработицата.
Големият губещ от сегашния сценарий на развитие на събитията в Еврозоната е Естония, която се опитваше да влезе в клуба на страните, използващи единната валута, още през 2011 година, отбелязват източници в Брюксел.
Междувременно финансовият министър Симеон Дянков призна днес в интервю за Нова телевизия, че по отношение на кандидатурата на България в еврозоната преди известно време са били скептични мнозиството от членките на зоната. След срещи на различни нива в последния месец са останали 3-4 колебаещи се и една държава е против българската кандидатура, като той не каза коя е тази държава. Според финансовия министър в момента само България на практика покрива всички критериите от Маастрих за влизане в еврозоната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158