EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мораториум върху ВЕИ ще бъде въведен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мораториум върху ВЕИ ще бъде въведен

mail16:58 | 14.01.2010прегледи 662 коментарикоментари 0


Спира се приема на заявления за получаване на екологична оценка за възобновяеми енергийни източници, стана ясно след среща на министъра на земеделието Мирослав Найденов, на екологията Нона Караджова и на икономиката Трайчо Трайков. На практика това е въвеждане на шестмесечен мораториум. За да влезе в сила тази забрана, трябва да се променят няколко закона и затова предложението ще бъде гласувано и от парламента, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов.
Той каза още, че броят на заявленията нараства лавинообразно. В Министерство на земеделието постъпват непрекъснато молби за промяна на предназначението на земи. До момента с променено предназначение са 11500 декара земя.  492 искания за още 7500 декара  земя от първа, втора, трета и четвърта категория кандидатстват за разрешение. „Ние ще внесем предложение да се изключва земя от първа до четвърта категория, тоест ако се правят перки или фотоволтаици, да ги правят на по-ниска категория земя или на земя, която предстои да бъде по някакъв начин рекултивирана”, коментира още министърът.
Според икономическото министерство в момента са подадени заявления за изграждане на 112 вятърни централи с обща мощност 8 950 МВ и за 33 соларни парка с мощност от близо 2 хил. МВ.  Окончателни договори са сключени само за 17 вятърни парка с мощност 1177 МВ и са подписани  два договора за изкупуване на произведената енергия от 192 МВ мощност. Това според експерти е показателно, че не малка част от проектите са спекулативни, а разрешителни се вземат, за да бъдат продадени проектите с печалба.
Едва 10-15% от заявените проекти са активни и се работи по тяхната реализация. От НЕК казва, че страната реално се нуждае от около една пета от заявените инвеститорски намерения, за да изпълни ангажиментите си пред Европейската комисия за 20 на сто зелена енергия до 2020 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg