EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Монти нападна Германия и Франция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Монти нападна Германия и Франция

mail16:10 | 28.03.2012прегледи 437 коментарикоментари 0


Италианският премиер Марио Монти заяви днес, че  разточителното поведение на Германия и Франция в началото на  това хилядолетие е една от причините за дълговата криза, предаде Франс прес.
"Всичко започна през 2003 година, когато еврото беше все още бебе. Тогава Франция и Германия бяха прекалено толерантни към  държавния дефицит и дълговете," обясни той в реч в Токио, където е на посещение.
Монти, който смени на премиерския пост магната Силвио  Берлускони в средата на ноември, за да спаси застарашената от  дългова криза трета икономика в еврозоната, припомни, че  Европейският съвет е решил тогава да не наказва двете основни  икономики на валутния съюз. "Европейския съвет, бе ръководен тогава от Италия, която бе  ротационен председател на ЕС (...), посочи, че противно на
предложението на Европейската комисия (...) Германия и Франция  няма да бъдат обезпокоявани, въпреки че дефицитът им надхвърля 3 процента от брутния вътрешен продукт, подчерта Монти. Италианският премиер тогава бе еврокомисар за конкуренцията. По думите му не може да се очаква, че когато големите от  еврозоната нарушават правилата, страни като Гърция ще ги  спазват.
Посещението на Монти в Токио е част от азиатската му  обиколка. Той бе вече в Южна Корея, а след Япония трябва да  посети Китай и Казахстан. Италианският премиер иска да представи привлекателните черти на една "нова" Италия, която е по-малко  бюрократична и по-отворена за чуждестранни инвестиции.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg