EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Монтана с нова система за отпадъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Монтана с нова система за отпадъци

mail13:45 | 05.07.2012прегледи 556 коментарикоментари 0


Министър Нона Караджова ще открие за експлоатация новоизградената сепарираща инсталация за битови отпадъци в град Монтана заедно с кмета на града Златко Живков. Събитието е на площадката на депото за твърди битови отпадъци в град Монтана. Сепариращата инсталация е изградена със средства от Държавния бюджет /3 500 000 лева/ и от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ /други 3 308 000 лева/. Строителството й е започнато през септември 2010 г. и е въведена в експлоатация с Разрешение за ползване от 1 юни 2012 г.

Съоръжението ще обслужва Регионалното депо за битови отпадъци (с капацитет около 70 000 тона годишно). В момента Регионалното депо обслужва 12 общини (Монтана, Берковица, Георги Дамяново, Чипровци, Вършец, Бойчиновци, Вълчедръм, Якимово, Лом, Брусарци, Медковец, Криводол), като чрез линията за приемане и сепариране на твърди битови отпадъци ще се извършва сортиране и от тях ще се отделят всички подлежащи на рециклиране отпадъци, а именно метал, пластмаса, стъкло, хартия. Така ще се намали количеството на крайно депонираните битови отпадъци в Регионалното депо – Монтана ( изградено със средства по програма ИСПА) и ще се увеличи периодът на неговата експлоатация.
С изграждането на инсталацията е завършен първият етап от по-голям проект на Община Монтана - „Сепарираща инсталация за битови отпадъци и компостиране на биологичните отпадъци, гр. Монтана” на обща стойност 9 063 357 лева.
Предстои да се реализира вторият етап от проекта - компостираща инсталация за биологичните отпадъци (на стойност 2 255 357 лева), чието изграждане е предвидено през 2013 г., като дотогава Община Монтана трябва да разработи действаща схема и методика за събиране и компостиране на зелените и биоотпадъците от всичките 12 общини в региона./МОСВ
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg