EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Монтана - синоптична столица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Монтана - синоптична столица

mail12:00 | 07.08.2012прегледи 555 коментарикоментари 0


Монт Прес
Метеоролози ще обсъдят в Монтана развитието на метеорологичните станции и хидрометеорологичните обсерватории. На националната работна среща през август, която ще се проведе под ръководството на генералния директор на Института по хидрология доц. Георги Корчев, ще бъдат дискутирани и проблемите с финансирането на сектора, съобщи шефът на ХМО Леночка Ангелова.
Монтана е избрана не случайно за домакин на тази среща. Станцията тук е една от четирите международни у нас със специален статут, която всеки час изпраща данни в световния метеорологичен обмен. Тук извършваме хидроложки наблюдения. На вниманието ни са всички реки на територията на областта, включително и втория по големина язовир в страната “Огоста”. Правим агрометеорологични измервания и прогнози, уточни Ангелова. В Монтана ще бъдат обсъдени рутинната дейност на станциите и обсерваториите, международният обмен и възможностите за обновяване на оборудването, допълни тя.
“Мога с гордост да заявя, че нашият колектив отлично се справя и за това Монтана е домакин на работната среща”, посочи Ангелова.
През миналата година институтът стана член на европейския център за прогнози в Рединг, подчерта още директорката. Оттам родните синоптици получават спътникова информация, която спомага за по-точните прогнози. Благодарение на много повечето и достатъчна информация от центъра те изготвят и сезонните прогнози, уточни Ангелова. А доц. Георги Корчев е бил 10 години представител на страната ни в Световната метеорологична организация, каза на финала Леночка Ангелова.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg