EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мониторинговият доклад на ЕК за България-през февруари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мониторинговият доклад на ЕК за България-през февруари

mail15:46 | 25.01.2010прегледи 971 коментарикоментари 0


Междинните доклади за България и Румъния на ЕК в областта на вътрешните работи и правосъдието ще бъдат публикувани през февруари, съобщи БТА, като се позовава на много добре информиран източник от ЕК.
Дата за публикуването им още не е определена. Първо трябва да бъде одобрен новия състав на ЕК, тъй като докладите ще бъдат приемани от него, добави източникът. Това означава, че междинните доклади за двете страни ще бъдат публикувани след 9 февруари, тъй като това е датата, определена за гласуване на новата ЕК от Европейския парламент.
Това ще е първият доклад на ЕК, който ще даде някаква оценка за мерките, предприети от новото правителство.
Последният годишен доклад на ЕК за България, публикуван на 22 юли 2009 г., отчете ускорение на "техническо равнище" на реформата в съдебната власт и борбата с корупцията в сравнение с доклада от юли 2008 г. Ефектът на предприетите мерки от  предишното правителство бе оценен като "ограничен".
Същевременно Европейската комисия няма практика да коментира желанието на отделните страни да бъдат приети във валутния  механизъм обменно-валутен механизъм тт (Exchange Rate Mechanism ERM II), заяви за БТА Амелиа Торес, говорителка на комисаря по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуниа.
Този механизъм се приема като предверие към членство в еврозоната, която обединява страните от Европейския съюз, приели еврото за национална валута.
Що се отнася до членство в самата еврозона, то желаещите страни да се присъединят към нея трябва да бъдат готови за приемане или да изпълняват условията за членство. Ако това е така и поискат членство, Европейската комисия ще изготви предложение до Съвета на Европейския съюз, добави говорителката.
Амелиа Торес опроверга медийни спекулации за опасност пред еврозоната, свързана със сегашното  икономическо състояние на Гърция, Испания и Ирландия.
Европейската комисия редовно прави анализи за състоянието на икономиките в страните от еврозоната. В последния анализ от края на миналата година посочихме, че трябва да се увеличи наблюдението над бюджета и макроикономическия баланс в тези страни. В момента не съзираме опасност и очакваме положението да се подобри, каза тя.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg