EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мониторинг за спрените 440-мегаватови реактори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мониторинг за спрените 440-мегаватови реактори

mail16:15 | 06.04.2022прегледи 781 коментарикоментари 0


В Информационния център по извеждане от експлоатация на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ се състоя среща на Мониторинговия комитет по изпълнение на Програма „Козлодуй“ за извеждане от експлоатация на спрените 440-мегаватови блокове на атомната централа. Програмата се изпълнява от държавното предприятие. Заседанието за отчет на второто полугодие на 2021 година бе предшествано от двудневно посещение от представители на ЕК, ЕБВР и Министерство на енергетиката в съоръженията на ДП РАО за проследяване на текущото изпълнение на Програмата.

Мониторинговият екип беше в състав: от страна на ЕК – Ян Панек, Директор на Генерална дирекция „Енергетика“, и ръководители на звена от Дирекцията; от страна на българската държава – Пламен Данаилов и Данаил Николов, зам.-министри на енергетиката, и експерти в енергийното ведомство; от страна на ЕБВР – Валентин Шайдер, зам.-директор на Департамент „Ядрена безопасност“ и ръководител на Международен фонд „Козлодуй“, и от страна на ДП РАО – Дилян Петров, изпълнителен директор, и представители на висшия мениджмънт на предприятието.

За да се запознаят с актуалния статус на Програмата по извеждане от експлоатация, участниците в мониторинговата мисия посетиха Специализирано поделение „Извеждане от експлоатация  – 1-4 блок“, където в Контролираната зона  се запознаха с дейностите по дезактивация на първи контур на 3-ти и 4-ти блок, която ще продължи и за първата двойка 440-мегаватови блокове.

Екипът видя на място и работата на Съоръжението за плазмено изгаряне, Цеха за намаляване на размерите и дезактивация на материали от извеждането от експлоатация, както и действието на триизмерния модел на Реакторни отделения на спрените блокове, който визуализира виртуално напредъка на демонтажа в Контролирана зона, като той е „Създаден продукт на знанията“ за 2021 г. с цел разпространение в рамките на Съюза.

В обхода беше включено и наблюдение на строително-монтажните дейности на бъдещ цех за изработка на стоманобетонни кубове за опаковане на радиоактивни отпадъци. Участниците в мисията посетиха също площадка „Радиана“, където се изгражда Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци.

По време на еднодневна техническа среща те бяха подробно запознати с най‑същественото в процеса по извеждане, постигнато през отчетния период.

Сред основните теми, обсъдени по време на Мониторинговия комитет, бяха спазването на планираните срокове на отделните проекти и дейности, свързани с цялостния процес по извеждане от експлоатация, пълна оценка на икономическите ползи от Съоръжението за плазмено изгаряне, необходимостта от съвместни анализи за хода на програмата, като се отчита натрупаният опит чрез аналогичната програма в АЕЦ „Бохунице V1“, Словакия, която също се подпомага чрез финансиране от Европейския съюз.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg