EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Молитва за Троянския манастир!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Молитва за Троянския манастир!

mail09:15 | 01.01.2014прегледи 3083 коментарикоментари 0


Какво ме накара да напиша това писмо? Аз съм вярваща християнка, родена в Троян. Занимавам се както с богословие, така съм и бизнес и светски човек. Изключително съм възмутена обаче от случващото се в и около Троянския манастир през последни дни.
Да се върнем към историята как е създадена и възникнала Троянската света обител? Чрез чудо!
Магарето, което пренасяло иконата "Св. Богородица Троеручица" от Света гора /също любимо място на Божията майка/ към Влашко, не искало да продължи по пътя се и така показва мястото, на което трябвало да се изгради манастир. Това се случва около 1600 година.
Троянската икона е чудотворна, тя пази село Орешак, Троян и цяла България. В града по тази причина няма секти и други радикални учения. А че е чудотворна аз самата съм успявала да се убедя неколкократно, но това са лични неща и не бива да говоря за тях.
Духовният ни живот е отражение на това, което се случва в държавата ни.
И ако нашите управници вземат за модел управлението на царете ни – Св.Цар Борис Михаил Покръстителят, Симеон ВеликиСв цар Петър, Иван Асен Втори ще видят, че успоредно със светската върви и духовната власт и затова държавата ни е била силна /двуглавият орел, който се поставя на повечето български църкви, символизира двете власти/. Тези царе са изграждали манастири, духовни центрове, а сега се позволява с лека ръка да се оскверняват подобни светини, което трябва да се преследва от закона.
Навсякъде има немощни и паднали хора, дори и в манастирите. Не защитавам хомосексуалните прояви там.
„Нека хвърли камък пръв, този който е безгрешен”, се казва в Светото писание.
„Само ще гледаш с очите си и ще виждаш отплатата на нечестивците”, 90 пс 8 ст.
Нека Бог да вразуми тези хора, които смятам, че са по-немощни от гейовете и дръзнаха да посегнат на Светинята и да им прости, защото по-страшен грях от богохулството няма.
Искам да споделя какво прочетох в една историческа сръбска книга „Игра на ангели” за живота на княгиня Милица и княз Лазар – сръбски владетели и светци. Милица пренася мощите на Св. Петка от Видин в нейното княжество. „Светицата /става въпрос за Св.Петка Българска си избра нова родина. Славата на единия престолен град се пренесе в другия.” това беше написал Константин Философ за пренасяването на мощите на Св Петкаот Видин.
„Небесният владика й отне българската слава, но и дарува сръбската, и не остави на онази първата нищо”- свидетелства Григорий Цамблак още един начетен мъж избягал от Търновска България.
Ако това не ни кара да се замислим… А Св. Петка Българска е покровителка на Троян.
Пиша тези редове с болка, тъй като забелязах, че поклонническият туризъм почти замря и това се отразява и върху поминака на хората в селото.
Да сме по силни и да правим разлика между човешкото и Светинята. И нека се докоснем до светостта, като я посетим и запалим свещ с молитва за страната, града и рода ни.
Йоана Даракова - Денева
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145