EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Молдова премина на американски втечнен газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Молдова премина на американски втечнен газ

mail09:35 | 04.04.2024прегледи 632 коментарикоментари 0


През първите два дни на април потребителите в Молдова (територията на десния бряг на река Днестър) ще използват газ от САЩ, докаран от гръцкото пристанище Александруполис. Пробната партида втечнен природен газ (ВПГ) е внесена от вътрешния доставчик на газ в Молдова "Енергоком" от гръцката компания ДЕПА, предаде молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС.

„В понеделник и вторник внесохме 14 хил. мегавата природен газ от Александруполис. Общо става дума за 28 хил. мегавата, което е еквивалент на 2,6 млн. кубични метра газ. Това е необходимо за настоящата консумация и цената е конкурентна“, заяви Виктор Бънзари, изпълнителен директор на „Енергоком“.

Молдовската компания започна сътрудничество с ДЕПА през април 2023 г. Миналата година гръцката фирма спечели няколко публични търга за доставка на газ до Молдова – както за настояща консумация, така и за съхранение.

На 30 ноември миналата година „Енергоком“ и ДЕПА подписаха меморандум за разбирателство, в който се изразява ангажимент за засилване на сътрудничеството при доставката на природен газ, включително на втечнен.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg