EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Модерно винопроизводство във Видинско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Модерно винопроизводство във Видинско

mail16:04 | 16.02.2022прегледи 953 коментарикоментари 0


Видин, Ирена Данаилова, БТА
На 1500 дка лозови насаждения в землищата на видинските села Гомотарци и Кошава се отглеждат 20 сорта грозде, подбрани от Италия и Франция и съобразени с пазара и търсенето. Сред тях са Совиньон Блан, Шардоне, Траминер, Вионие, Ризлинг, Каберне Фран, Каберне Совиньон, както и българска Гъмза, която е традиционна за региона, разказа за БТА Красимир Живков, технолог във видинската винарна "Бонония Естейт", от която и днес ще спазят традицията и ще зарежат лозята по повод 14 февруари - Трифон Зарезан.
Преди 11 години от фирмата засаждат първите 400 декара лозя по брега на река Дунав в землищата на двете видинските села с идеята да се изгради един от най-големите и хубави лозови масиви в региона. От отглежданите днес лозя се произвежда грозде и след това вино от деклариран географски район, посочи Живков. За отминалата година фирмата е пуснала на пазара две впечатляващи вина от нови сортове - Врачански мискет и Пино ри.
По думите му в годините са извършени детайлни проучвания на почвите в района, създадени са необходимата инфраструктура и пътища към лозята, за да могат да се обработват механизирано, извършени са и междуредови затревявания. Създадени са персонализирани условия за всеки сорт грозде, въведени са щадящи практики в лозята с използване на минимални количества препарати. Въведена е и модерна, високотехнологична линия за бутилиране на вината, които отлежават в специално произведени за фирмата бъчви, добави той.
От компанията предвиждат и засаждането на овощни градини. Целта е производство и на качествени плодови ракии.
Към момента от компанията изнасят продукцията си в 15 държави, сред които САЩ, Словакия, Полша, Япония, Тайван, Германия, Дания, Канада, Белгия и Австрия. Фирмата вече има и златни медали от престижни конкурси, фестивали и изложения, между които Мундус вини, Декантер, Шардоне дьо монд 2021, Japan SAKURA Wine Awards 2021.

Виненият туризъм е много перспективен за района

Лозовите масиви на "Бонония Естейт" се намират на изключително плодородно и красиво слънчево място край река Дунав и привличат вече няколко години много туристи, разказа още Красимир Живков. Винения туризъм според собствениците на избата е много перспективен за района. Затова фирмата планира в средата на лятото да открие на брега на Дунав свой хотел, с ресторант и дегустационни помещения.
Всичко е възстановено в автентичния вид отпреди 130 години, когато на мястото на днешната винарска изба на компанията, се е намирала една от първите пивоварни в България, разказа за БТА енологът Стефан Пирев, производствен директор на фирмата и главен технолог. До 2013 г. старата сграда на винарната е забравена, но започва нейното възраждане от собствениците на фирмата. Мечтата им е да създадат най-добрата изба в Източна Европа, както и да развият туризма по поречието на Дунав.
Осигурено е обучение за хората, които ще работят в лозовите масиви, в съвместна работа с Професионалната гимназия по селско стопанство "Г. М. Димитров" в град Дунавци. Името на винарната не е избрано случайно, разказа още Красимир Живков. Римската крепост Бонония е защитавала провинцията Горна Мизия, а по-късно върху част от нейните основи е изградена крепостта Баба Вида - бранител на северозападната граница на една от най-старите държави в Европа. През 19 век Виктор Олингер - унгарец, влюбен в красивата природа около река Дунав, създава пивоварната в село Кошава на брега на реката на 15 км от дунавския град с богата история. По-късно пивоварната се превръща във винарна, но след 1989 г. затваря врати, за да се възроди отново сега.
Днес туристи и ценители на хубавото вино ще могат да видят реставрираната винарна и да се разходят по напълно запазените подземни коридори. Скоро посетителите ще имат възможност да се насладят на пътешествие с лодка по Дунав, да дегустират бели и червени вина на лодката, в дегустационната или ресторанта на комплекса и да се разходят сред селската идилия край речния бряг, завърши разказа си Красимир Живков.

 


Тагове: Видин, вино
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg