EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Модернизират жп линия София - Елин Пелин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Модернизират жп линия София - Елин Пелин

mail15:25 | 10.04.2018прегледи 3725 коментарикоментари 0


До края на 2020 г. трябва да приключи модернизацията на 23-километровата жп линия между София и Елин Пелин. Това заяви заместник - министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев по време на церемония за стартиране на строителните дейности в участъка. Той допълни, че се инвестират над 130 млн. лева, от които приблизително 115 млн. лева са осигурени от Механизма за свързана Европа.

Зам.-министър Занчев посочи, че през миналата година по това направление са преминали почти 1,8 млн. пътници. „След приключването на проекта ще гарантираме най-високо ниво на сигурност и безопасност, както и намаляване на времепътуването за хората. Проектът предвижда модернизация на железопътното трасе, изграждане на нови системи за сигнализацията и телекомуникации, както и обновяване на контактната мрежа в целия участък“, обясни Велик Занчев.

„В рамките на друг проект, финансиран от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, е заложена модернизация на жп гарите Подуяне, Искър и Казичене, които попадат в това направление“, коментира още заместник-министърът. Той уточни, че общият обем от средства за жп проекти до 2020 г. е над 2,5 млрд. лева с националното съфинансиране. „След завършване на всички приоритетни отсечки до 2023 г. ще е готова първата скоростна жп магистрала от сръбска граница до пристанище Бургас, както и до турска и гръцка граници“, допълни Занчев.

По отношение на закупуването на нов подвижен състав, Велик Занчев заяви, че след доставката на новите влакове и модернизацията на инфраструктурата, българската железница ще достигне средноевропейско ниво. Той обясни, че се очаква до месец и половина да бъде обявена обществената поръчка, а до края на мандата на правителството - да бъдат доставени и новите влакове.

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg