EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Модернизация на жп линия Оризово - Михайлово + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Модернизация на жп линия Оризово - Михайлово + видео

mail06:35 | 28.05.2021прегледи 1551 коментарикоментари 0


Старт на строителните дейности по проект "Модернизация на железопътен участък Оризово - Михайлово". Трасето е с дължина 37 км и е част от проект "Рехабилитация на железопътна инфраструктура по жп линията Пловдив - Бургас, фаза 2". В модернизацията на отсечката ще бъдат инвестирани 218 млн. лв. по линия на ОПТТИ. 

С подписването на договора за строителство и рехабилитация на жп участъка „Оризово-Михайлово“ на 7 ноември 2019 г., продължава изпълнението на проекта за цялостна рехабилитация на жп линията „Пловдив – Бургас“, Фаза 2“, съфинансиран от Кохезионния фонд чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г.

Срокът на договора е до 49 месеца, а след приключването му влаковете ще могат да се движат със скорост 160 км/ч. С изпълнението на дейностите по проекта ще бъде удвоена цялата отсечка с дължина 37 км. В по-голямата си част двупътният жп участък между Оризово и Михайлово ще бъде изграден по ново трасе.

В рамките на проекта ще бъдат изградени нов железен път, контактна мрежа и тунел с дължина 835 метра. Също така ще бъдат премахнати и всички съществуващи сега железопътни прелези, като на тяхно място ще се изградят 5 пътни надлеза и 3 пътни подлеза. Целта е да се елиминира пресичането на едно ниво и ще се повиши значително безопасността н движение и преминаване.

Предвижда се и подновяване на коловозите и стрелките в гарите Оризово, Чирпан и Михайлово, както и модернизация на системите за сигнализация и телекомуникации. Ще бъде осигурен достъп за лица с намалена подвижност до обновените приемни здания и пероните на гарите и спирките.

Договорът включва проектиране и строителство, и стойността му е 217 982 167,08 лева без ДДС.

Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. е насочена към развитието на основните видове транспорт – железопътен, пътен, воден, интермодален, както и на съвременни информационни системи за управление на трафика. Общият бюджет е 1.9 млрд. евро (1.6 млрд. евро е финансирането от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз, а 288 млн. евро е българското съфинансиране). Бенефициентите по програмата са държавните компании, отговорни за изграждане и поддръжката на големите инфраструктурни проекти в страната. Крайните ползватели на проектите по оперативната програма обаче са всички граждани и гости на Република България. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg