EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Модерна" ще съди "Пфайзер"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Модерна" ще съди "Пфайзер"

mail18:35 | 31.08.2022прегледи 797 коментарикоментари 0


"Модерна" ще съди "Пфайзер" и германския му партньор "Бионтех" за нарушаване на патентното право при разработването на първата одобрена в САЩ ваксина срещу КОВИД-19, като твърди, че те са копирали нейна технология, разработена години преди пандемията, предаде Ройтерс.

Искът за неуточнени финансови загуби е заведен във Федералния съд на щата Масачузетс и Регионалния съд в Дюселдорф, Германия, обяви "Модерна".

"Завеждаме тези искове, за да защитим иновативната ни технология за информационна РНК, която ние създадохме след инвестиции за милиарди долари, и патентовахме десетилетие преди пандемията от КОВИД-19", обяви главният изпълнителен директор на компанията Стефан Бансел.

До развиването на информационната РНК технология при направата на ваксините се използваха отслабени и дезактивирани вируси с цел свикване на организма да се защитава, посочва Франс прес. Употребата на информационната РНК във ваксините на "Модерна" и "Пфайзер/Бионтех", които са най-използваните срещу КОВИД-19 в целия свят, е кулминацията на четири десетилетия на проучвания.

Базираната в Кембридж, Масачузетс компания "Модерна" съществува едва от десет години, но е иноватор в технологията за ваксини с информационна РНК, която беше от ключово значение за бързото създаване на ваксини срещу КОВИД-19, припомня Ройтерс. Компанията, заедно с "Пфайзер/Бионтех" бяха сред първите, които разработиха ваксини срещу новия коронавирус.

От "Модерна" твърдят, че "Пфайзер/Бионтех" са копирали патентованата от тях през 2010 и 2016 г. технология за информационна РНК без разрешение. Технологията позволява създаването на ваксина, която учи клетките в човешкото тяло да генерират протеин, който отключва имунен отговор.

В началото на пандемията от КОВИД-19 от "Модерна" обявиха, че няма да се позовават на притежаваните от тях патенти, с цел да помогнат на други компании да разработят свои собствени ваксини, които да облекчат ситуацията в слаборазвитите държави. През март тази година обаче оттам заявиха, че очакват компании като "Пфайзер" и "Бионтех" да спазват техните права върху интелектуална собственост.

И трите компании вече са изправени пред редица съдебни дела за нарушаване на патентни права - "Пфайзер" и "Бионтех" в Германия, а "Модерна" - в Съединените щати.

Говорителка на "Пфайзер" отказа коментар по темата, като заяви, че до този момент на компанията не са връчени документи за обвиненията, съобщава Асошиейтед прес. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg