EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Модел за цената на тока представи ДКЕВР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Модел за цената на тока представи ДКЕВР

mail14:45 | 18.06.2013прегледи 655 коментарикоментари 0


Считам, че е възможно да се случи намалението на цената на електроенергията с до 5 %, заяви председателят на ДКЕВР Анжела Тонева по време на представянето на новия модел на ценообразуване на електроенергията.
Тонева се надява намаляването на цените да се случи още през юли месец, но не пое категоричен ангажимент, че това може да се случи точно на 1 юли. Вярвам, че това може да бъде приложено поне за период от една година, уточни тя. Намалението на цената обаче минава през законодателни промени.
Според Тонева няколко са основните фактори, които са необходими, за да не се натовари населението с високи цени за електроенергия. Сред тях са намаление на разходите за студен резерв, привличане на приходи от емисии, максимално ограничаване на всички разходи и възвръщаемост в системата. "Няма как да се натоварят само потребителите на регулирания пазар, необходимо е всеки да поеме своя дял до цялостно преразглеждане на всички съществуващи преференции", коментира Тонева.
Новият модел на ценообразуване се базира на анализа на потреблението и анализа на съществуващите мощности. Моделът предвижда анализ и оптимизиране на разходите за студен резерв, съобразен с нуждите на потреблението на електрическа енергия. Идеята е да има месечен студен резерв, въз основа на който да се направи средногодишен. Досега резервът е бил 1040 мегавата, очаква се съществено понижаване на студения резерв до 500 мегавата.
Новият модел предвижда и финансиране на част от разходите за производство на електрическа енергия от ВЕИ чрез приходите от продажба на емисии парникови газове, както и осигуряване на баланс между съществуващите мощности с цел гарантиране снабдяването с електрическа енергия.
Функционирането на новия модел на ценообразуване обаче е свързано с промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от ВЕИ. Очаква се след като промените бъдат приети и новият модел започне да се прилага да се стигне до намаляване на мрежовите компоненти към цената за пренос и създаване на условия за развитие на либерализирания пазар, ограничаване на влиянието на задължителното изкупуване на енергия върху крайните цени на енергията, създаване направила за функциониране на доставчиците последна инстанция, както и условия за развитие на свободния пазар.
Предлага се механизъм за преразпределение на разходите за задължително изкупуване за клиентите по регулиране и свободни цени. Идеята е премахване на добавките към цената за пренос и преразпределяне на разходите в единната цена за енергията, която ще се плаща от всички клиенти по регулирани цени. На регулирания пазар НЕК ще продават на търговците на вътрешния пазар, на доставчиците последна инстанция, на ЕРП-тата, на крайните снабдители.
Търговците на вътрешния пазар ще купуват пропорционална част от "задълженията към обществото", определена в лева на мегаватчас. Доставчикът последна инстанция ще купува по свободно договорена единна цена за енергия. ЕРП-тата ще купуват енергия за технологични разходи по единна цена за енергия, за тях ще има и цена за пренос и достъп. Крайните снабдители ще купуват от НЕК по единна цена за енергия.

Ситуацията в момента предполага предприемането на мерки за промяна на ценообразуването. От ДКЕВР напомниха днес, че предстои отделяне от регулирания пазар на клиенти, присъединени към мрежи Средно напрежение, които към момента купуват енергия на регулирани цени. Регулираният пазар ще се промени, като ще се увеличи енергията, търгувана по свободно договорени цени. Увеличава се тежестта за крайния клиент на задължително изкупуваната енергия от дългосрочни договори – Марица Изток 1 и Марица Изток 3, от ВЕИ, както и от задължението за изкупуване на енергията, произвеждана по комбиниран начин – топлофикационни и заводски централи.
През 2013 енергията, подлежаща на задължително изкупуване е вече 67 %. Единствената възможност за доставка на по-евтина енергия за крайния потребител би била от АЕЦ "Козлодуй", но неговата квота за новия ценови период се намалява спрямо текущия поради това, че клиентите на средно напрежение ще купуват енергия по свободно договорени цени.
Спрямо текущия ценови период признатите разходи за производство на енергия от възобновяеми източници нарастват двукратно – от 563 милиона лева на 1,2 милиарда лева. В тази сума не се включват около 317 милиона лева действително извършени разходи за произведена енергия от възобновяеми източници, която не е била включена при ценообразуването от 1 юли 2012 година. Заявените от енергийните дружества разходи за производство на енергия от ВЕИ са около 1,5 милиарда лева и тези разходи би следвало да се включват при ценообразуването.
При отчитане на намаленото потребление в страната, ръста на разходите за производство на енергия от ВЕИ и при запазване на условието крайния потребител да плаща енергията, свързана със задължително изкупуване, това би било довело до минимум 16 % увеличение на цената за крайния потребител. /БГНЕС


 


Тагове: модел, ток, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg