EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

МОД в пивоварния сектор уточнени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МОД в пивоварния сектор уточнени

mail13:49 | 16.09.2014прегледи 1042 коментарикоментари 0


Съюзът на пивоварите в България постигна съгласие относно нивата на минималните осигурителни доходи (МОД) за 2015 г. със своите социални партньори от КТ «Подкрепа» и КНСБ, съобщи съюзът.
По силата на Браншовия колективен трудов договор (БКТД) в пивоварната индустрия регламентираните ежегодни минимални прагове на доходите по квалификационните групи професии са и минимални заплати. Допълнително значение на този акт придава и фактът, че със заповед на министъра на труда и социалната политика, БКТД е разпрострян върху всички предприятия от сектора, което гарантира по-добри от нормативно определените условия на труд, заплащане и развитие на всички работещи в пивоварната промишленост.
По данни на НОИ към м. април 2014 г. в икономическа дейност „Производство на пиво и малц” заетите лица са 2 450 човека. Най-много са работниците и служителите, които са пряко ангажирани в пивоварния процес. Квалификационната група „Техници и приложни специалисти” включва 923 заети, или 38% от всички работещи в бирената индустрия. За 2015 г. договорената минимална заплата за тях е 595 лева. Втора по брой е групата „Машинни оператори и монтажници” – 618 заети, или 25% от всички работещи в пивоварната индустрия. За 2015 г. договорената минимална заплата за служителите от тази професионална група е 470 лева. Групата на специалистите обхваща 268 човека (11% от всички заети в сектора), за които съгласно договореностите между социалните партньори стартовото възнаграждение през 2015 г. ще бъде 670 лева. За квалифицираните работници, които са общо 168 човека, респективно 7% от всички служители в бирената индустрия, е договорена 495 лева минимална заплата.
„Производството на бира е сложен процес, който изисква непрекъснато обучение на човешките ресурси и формиране на специфични професионални компетенции. Пивоварната технология съчетава и балансира по естествен път свойствата и характеристиките на натуралните съставки малц, хмел, пивни дрожди и вода. За да могат качествата на крайния продукт напълно да се разгърнат, е необходимо пивото да е произведено в съответствие с най-добрите практики от професионалисти - специалисти, които имат знанията и уменията да превърнат ечемичното зърно в пенлива напитка, която да удовлетворява високите изисквания на българския консуматор. Ето защо човешкият капитал е от ключово значение за развитието на категорията, а достойното заплащане на работещите в бранша е един от стимулите българските пивовари да се чувстват удовлетворени от труда си”, коментира Ивана Радомирова – изпълнителен директор на СПБ.
Според анализ на Националния институт за помирение и арбитраж (НИПА) ежегодното увеличение на договорените размери на минималните основни заплати дава отражение върху по-високите средни работни заплати на заетите в икономическа дейност „Производство на пиво и малц”, в сравнение с другите браншове от хранително-вкусовата и питейна индустрия. Основната причина за това са постигнатите договорености в Браншовия колективен трудов договор за допълнителни трудови възнаграждения, които се начисляват на база минималните заплати по категории професии и са значително по-високи от нормативно определените за трудов стаж и професионален опит, за извънреден и нощен труд, за работа на официални празници и пр.

 


Тагове: МОД, пивовари
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg