EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Могерини в Хавана + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Могерини в Хавана + видео

mail11:40 | 05.01.2018прегледи 18855 коментарикоментари 0


Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността  Федерика Могерини подписа в Куба три споразумения за сътрудничество на обща стойност 49 милиона евро - в областта на възобновяемите енергийни източници (18 милиона евро), селското стопанство (21 милиона евро) и културата (10 милиона евро). Първият Съвместен съвет ЕС-Куба ще се събере на 28 февруари, за да придвижи прилагането на тези спогодби, а в края на този месец делегация на Европейската инвестиционна банка ще посети острова, обърна внимание Могерини.
По време на визитата си в Хавана Могерини неколкократно разкритикува ембаргото на САЩ срещу Куба и изрази съжаление, че администрацията на Тръмп е променила курса към тази страна, отбелязва Ройтерс.
ЕС е "предсказуем и солиден" партньор, който може да помогне на Куба в нейния политически преход и бавно и колебливо икономическо отваряне, каза Могерини  в края на двудневно посещение в страната, съобщава АП.
Миналата година ЕС и Куба подписаха споразумение за нормализиране на дипломатическите си отношения след дълъг период на блокаж заради европейските искания за подобряване на положението с човешките права в комунистическата държава, припомня агенцията.
"Ние сме последователни и нямаме непредсказуемост или внезапни промени в нашите политики", каза Могерини в явна критика към президента на САЩ, който се отметна частично от политиката на своя предшественик на поста Барак Обама за възстановяване на отношенията с Куба.
Брюксел и Хавана обещаха нова ера в двустранните отношения на основата на взаимно уважение и интереси, отбелязва ДПА.
"Напълно готови сме да продължим напред" на базата на новото споразумение, което влезе в сила през ноември, заяви кубинският министър на външните работи Бруно Родригес.
В икономически план  миналата година ЕС е станал най-големият търговски партньор на Куба, след като вече бе чуждестранен инвеститор номер едно на острова.
През 2016 г. двустранният стокообмен е достигнал 2,4 милиарда евро.
Според дипломатически източници ЕС усеща възможности в Куба, предвид предстоящото оттегляне на Раул Кастро и започналите пазарно ориентирани реформи. "Смятам, че Европа има потенциал и интерес да следва независим дневен ред в Куба по икономически и политически въпроси в името на стратегически цели", коментира високопоставен латиноамерикански дипломат.
Той отбеляза, че "Куба не струва толкова скъпо и има много символно значение в цял свят. В същото време тя балансира нарастващото руско и китайско влияние."
Ричард Файнбърг, икономист и експерт по Латинска Америка и Куба в Института "Брукингс", отбеляза, че островната страна има балансирана външна търговия. На нито една държава не се пада дял от над 20 процента от кубинския стокообмен, посочи той.

© European Union , 2018   /   Photo: Adalberto Roque

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg