EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МО:Български + НАТО самолети ще патрулират

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МО:Български + НАТО самолети ще патрулират

mail07:45 | 01.10.2015прегледи 2477 коментарикоментари 1


Самолети на НАТО съвместно с българските Военновъздушни сили (ВВС) ще могат да изпълняват задачи по охраната на българското въздушно пространство. Това предвиждат промени в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС), които МО предлага за съгласуване по институции, като законът ще бъде предложен за разглеждане в Министерския съвет, а след това изпратен за одобрение от Народното събрание. Промените са направени така, че да изключат възможността охраната да бъде поета само от сили и средства на чужди държави. С тях се гарантира, че няма да бъде отдаван български въздушен суверенитет на други държави, отбелязва МО.

Промените се налагат по няколко причини и всички те са свързани с нуждата от усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от целия източен фланг на НАТО, в това число и на България. На Срещата на върха в Уелс през 2014 г. държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Алианса отправиха препоръка за необходимостта от провеждане на съвместна мисия за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО. Такава мисия се изпълнява в страните от Прибалтика още от 2013 г., но тя бе усилена в резултат на предприетите мерки за гарантиране на сигурността на държавите от НАТО. Румъния също изпълни препоръките на Алианса и на нейна територия бяха развърнати съюзнически сили от средата на 2015 г. Единствено България продължава да изпълнява ангажиментите си към общата охрана на въздушното пространство на НАТО - Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана самостоятелно. Провеждането на съвместна мисия по охрана въздушното ни пространство с други страни-членки на НАТО е част от предвидените в Плана за готовност за действие на НАТО мерки за гарантиране на въздушната сигурност на страните от източния фланг на Алианса. Те се изразяват в присъствие на ротационен принцип на сили и средства на НАТО за водене на съвместни учения и тренировки и усилване на наличните национални способности, с цел повишаване на оперативната съвместимост на съюзниците и демонстрация на съюзна решимост, сплотеност и взаимна ангажираност към колективната отбрана.

Решението ще подпомогне бойната авиация на България, както като подобрени способности, подготовка на летателния състав, така и като техника. Така няма да се допусне отслабване на способността ни да гарантираме въздушния суверенитет на България и НАТО.

 Правителството одобри Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020 и предлага на Народното събрание да я приеме.

Програмата има за цел да продължи и развие започналия в Бялата книга процес на стратегическо преосмисляне на отбранителната политика и изграждане на отбранителните способности. Документът определя параметрите за развитие и основните насоки за изграждане на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 г. чрез ангажиране на политическите, икономическите, технологичните, информационните, военните и гражданските ресурси на страната. Тя ще послужи като основа при разработване на „План за развитие на въоръжените сили 2020“.

Програмата отчита настъпилите изменения в геостратегическата среда за сигурност в непосредствена близост до нашата територия, генериращи нестабилност, рискове и заплахи, като определя областите от способности на въоръжените ни сили, които трябва да се развиват приоритетно. Характерът на тези предизвикателства, рискове и заплахи налага необходимостта от запазване на определените роля, мисии и задачи на въоръжените сили. За изпълнение на възложените мисии и задачи въоръжените сили ще поддържат обща численост не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000 души.

Относителният дял на бюджета за отбрана към БВП до 2018 г. се запазва на ниво не по-ниско от достигнатото със Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г. и ще нараства до 2024 г., при благоприятни икономически условия, съгласно решенията от Срещата на високо равнище на НАТО в Уелс (2014 г.). В тази насока са и препоръките на Консултативния съвет по национална сигурност при Президента на страната от заседанието му на 27.04.2015 г. В хода на изпълнението на годишните закони за държавния бюджет могат да се одобряват допълнителни разходи по реда и условията на Закона за публичните финанси.

Предвижда се и преструктуриране до 2024 г. на разходите за отбрана от сегашното им съотношение 73:21:6 (разходи за личен състав, текуща издръжка и капиталови разходи) на съотношение 60:20:20. То отразява средните норми за страните от ЕС, а постигането на 20% капиталови разходи е в съответствие с Декларацията от Уелс.
С днешния акт правителството отмени РМС №690 от 3 октомври 2014 г. за одобряване на национална програма „България в НАТО и в европейската отбрана – 2020“.

 


 
Коментари
 
Spassimir - 01-10-2015 г. 02:53:28

който не храни своя ще храни чужда армия

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg