EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

МО с най-висок рейтинг по прозрачност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МО с най-висок рейтинг по прозрачност

mail11:10 | 16.04.2015прегледи 848 коментарикоментари 0


Само една трета от институциите публикуват на сайтовете си информация за плащанията по сключените договори с фирмите, спечелили обществени поръчки, показва проучване на "Програма достъп до информация".

Повече от половината институции пускат решенията за избор на възложители, малко над 54 % публикуват договорите с външни изпълнители и само шест на сто нямат секция "Профил на купувача" на интернет страницата си.

Проучването се проведе от 23 февруари до 23 март, обхвата тази година е малко по-голям - 544 институции. Техните страници бяха оценени, от които 18 министерства, 28 областни управи, 264 общини, 70 държавни агенции и комисии, изпълнителни агенции и 150 териториални звена на централната изпълнителна власт, обясни Гергана Жулева - изпълнителен директор на програма "Достъп до информация".

От програма "Достъп до информация" са изготвили и общ рейтинг на прозрачност, който включва въпроси, дали на интернет страниците на институциите е публикувано как гражданите могат да получат обществена информация, публикувани ли са бюджетите и тяхното изпълнение, както и дали са достъпни стратегиите, програмите, плановете. С най-висок рейтинг е Министерството на отбраната, а с най нисък община Белица.

Топ 20 рейтинг на всички институции във всички областиzoom_sss

Рейтинг на министерстватаzoom_sss

Топ 10 при общините
zoom_sss

Източник: БНР, "Програма достъп до информация"


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg