EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Многоезична цифрова платформа за бъдещето на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Многоезична цифрова платформа за бъдещето на ЕС

mail07:02 | 22.04.2021прегледи 666 коментарикоментари 0


Изпълнителният съвет на Kонференцията за бъдещето на Европа, съставен от представители от Европейския парламент, Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия, стартира многоезичната цифрова платформа за Kонференцията за бъдещето на Европа, като приканва всички граждани на ЕС да допринесат за оформянето на собственото си бъдеще и това на Европа като цяло. Платформата е достъпна на 24 езика, което позволява на гражданите от целия Съюз да споделят и обменят идеи и мнения посредством онлайн събития.

Съвместното председателство на Конференцията приветства стартирането на платформата.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви: „Платформата представлява ключов инструмент, чрез който се осигурява възможност на гражданите да участват и да изразяват мнението си относно бъдещето на Европа. Трябва да сме сигурни, че гласът им ще бъде чут и че те ще имат роля в процеса по вземане на решения, независимо от пандемията от COVID-19. Европейската демокрация — представителната демокрация и демокрацията на участието — ще продължи да функционира независимо от всичко, тъй като общото ни бъдеще го изисква.“

Министър-председателят на Португалия Антониу Коща, от името на Председателството на Съвета на ЕС, заяви: „Дойде моментът нашите граждани да споделят активно най-големите си тревоги и идеи. Тази дискусия не би могла да се случи в по-подходящ момент. Сега трябва да се подготвим, за да излезем още по-силни от кризата и да бъдем готови за бъдещето, когато преодолеем пандемията. Надяваме се да продължим да градим заедно Европа на бъдещето — една по-справедлива, по-екологична и по-цифровизирана Европа, която отговаря на очакванията на нашите граждани.“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Здравеопазването, изменението на климата, качествените и устойчиви работни места в една все по-цифровизирана икономика, състоянието на нашите демократични общества: приканваме европейците да споделят мнението си, да изразят тревогите си и да ни кажат в каква Европа искат да живеят.

Благодарение на тази гражданска платформа предоставяме възможност на всеки да допринесе за изграждането на бъдещето на Европа и да общува с други хора от целия континент. Това е чудесна възможност за виртуално обединяване на европейците. Включете се в дебата! Заедно можем да изградим бъдещето, което искаме за нашия Съюз.“

Конференцията за бъдещето на Европа представлява безпрецедентнo, откритo и приобщаващo упражнение по съвещателна демокрация. Нейната цел е да даде по-голяма възможност на хората от всички сфери на живота в цяла Европа да изразят какво очакват от Европейския съюз, което впоследствие да спомогне за определянето на бъдещата посока и политики на ЕС.

Съвместното председателство се ангажира да предприеме последващи действия във връзка с резултатите от Конференцията. 

Контекст

Многоезичната цифрова платформа е напълно интерактивна и многоезична: хората могат да общуват помежду си и да обсъждат своите предложения с други граждани от всички държави членки на 24-те официални езика на ЕС. Възможно най-голям брой хора от всички сфери на живота са насърчавани да участват чрез платформата в изграждането на своето бъдеще, както и да я популяризират в социалните мрежи, използвайки хаштаг #БъдещетоЕТвое

Платформата ще гарантира пълна прозрачност — основен принцип на Конференцията —тъй като целият принос и резултатите от събития ще се събират, анализират, проследяват и оповестяват публично. Ключовите идеи и препоръки от платформата ще бъдат използвани като принос за панелите на европейските граждани и пленарните заседания, където те ще се обсъждат, за да се изготвят заключенията от Конференцията.

Всички свързани с Конференцията събития, които ще се регистрират на платформата, ще бъдат визуализирани на интерактивна карта, която дава възможност на гражданите да разглеждат и да се регистрират онлайн. Организаторите могат да използват наличния на платформата набор от инструменти за подпомагане на организирането и популяризирането на своите инициативи.

Хартата на Конференцията за бъдещето на Европа, в която са определени стандарти за почтително водене на общоевропейски дебати, трябва да се спазва от всички участници и при всички събития.

Платформата е организирана около ключови теми: изменение на климата и околна среда; здравеопазване; по-силна и по-справедлива икономика; социална справедливост и работни места; ролята на ЕС в света; ценности и права, върховенство на закона, сигурност; цифрова трансформация; европейска демокрация; миграция; и образование, култура, младеж и спорт. Тези теми се допълват от „поле със свободен текст“ за междусекторни и други теми („други идеи“), като гражданите са свободни да повдигнат всеки въпрос, който е от значение за тях, в рамките на истински подход „отдолу нагоре“.

Платформата също така предоставя информация относно структурата и работата на Конференцията. Тя е отворена за всички граждани на ЕС, както и за институции и органи на ЕС, национални парламенти, национални и местни органи и гражданското общество. Ще бъдат зачитани в пълна степен неприкосновеността на личния живот на ползвателите и правилата на ЕС за защита на данните.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg