EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Много скъп юан - целта на Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Много скъп юан - целта на Европа

mail18:00 | 05.10.2010прегледи 1391 коментарикоментари 0


ЕС се включи във валутната война, която се води между водещите икономики, след призив от един от най-високопоставените представители на еврозоната - Жан-Клод Юнкер.Юнкер, за повишаване на стойността на китайската валута. Юнкер, който е председател на еврогрупата призова за „значително поскъпване на юана" по време на визитата на китайския премиер Уън Дзябао в Брюксел, съобщава ВВС. „Реалният ефективен курс на китайската валута остава подценен", заяви той.

Валутната политика на Пекин

„Приветстваме решението на Китай от 19 юни за увеличаване на гъвкавостта на китайския валутен курс, макар потенциалът на това решение да не е използван напълно", посочи пред репортери Юнкер.
„С оглед важната роля на Китай ние смятаме, че значително и устойчиво поскъпване на юана би могло да предизвика балансиран растеж, който да е от полза както за Китай, така и за глобалната икономика", заяви финансистът след днешната си среща с Дзябао.
Уън Дзябао е на посещение в Европа.
Още в Гърция, където беше преди ден, Дзябао обяви, че страната му ще продължи да подкрепя еврото и европейските правителствени облигации. „Ясно дадох да се разбере, че Китай подкрепя стабилното евро", заяви Дзябао.
Валутната политика на Китай и стойността на юана са въпроси, по които Китай получава сериозни критики от САЩ, като през последните седмици атаките от страна на американските власти към валутната политика на азиатската държава се засилиха. Сред целите, които Дзябао ще преследва в Европа, е получаването на признание от страна на ЕС, че Китай е страна с пазарна икономика. Това би помогнало на страната да подобри позициите си в Световната търговска организация и да стане по-малко уязвима от антидъмпинговите мерки, налагани от организацията.

Европейски държавни облигации

Китайският премиер обеща в Европа, че страната му няма да намалява инвестициите си в европейски правителствени облигации, макар заради кризата цената на много от тях да се е понижила. Сред ангажиментите, които пое Дзябао, е Китай да участва на следващите аукциони за продажба на гръцки правителствени облигации.
Европейската комисия приветства готовността на Китай да купи гръцки дългосрочни държавни облигации. Подкрепата с инвестиции и внос, която обещаха китайските власти, ще помогне за възстановяването на гръцката икономика, заяви говорителят на Комисията Амадеу Алтафадж по-рано през седмицата. Китай споделя изводите на проведения от нас анализ, които свидетелстват, че Гърция ще възстанови икономиката си благодарение на програмата си за оздравяване на финансите", допълни той. По време на визитата си в Атина през уикенда китайският премиер заяви, че Китай има готовност да купи допълнителни държавни облигации, емитирани от Гърция. Той допълни, че Пекин е готов да предприеме "значителни усилия" в подкрепа на страните от еврозоната и в частност Гърция за преодоляване на кризата.


Залезът на империите

Превъзходството на Съединените Щати като икономическа сила номер едно в света вероятно ще приключи по-скоро, отколкото мнозина анализатори предполагат. Това прави златото по-добра инвестиция от долара, въпреки рекордните му цени от последните дни, казва Том Уинифрайт изпълнителен директор на New Rivington Street Holdings преди десетина дни, цитиран от CNBC.
САЩ постъпват също като Великобритания", казва Уинифрайт. „Америка харчи много повече, отколкото може да си позволи, и предпочита да не обръща внимание на проблема".
През 1832 г. Китай и Индия бяха двете най-големи икономики в света и до 2032 г. те ще си възвърнат този статут, прогнозира той. „Двата века, през които Великобритания и САЩ са били най-влиятелните икономики в света са аномалия и това скоро ще се промени", казва Уинифрайт.
„Залезът на империите се случва много по-бързо от колкото повечето хора предполагат. Вярвам, че след 20 години златото ще е много по-добра инвестиция от долара", допълва той.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg