EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Млякото ще поскъпва още

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Млякото ще поскъпва още

mail11:05 | 08.11.2017прегледи 12143 коментарикоментари 0


Увеличението на изкупните цени на сурово мляко на българския пазар ще продължи вероятно до пролетта на следващата година, сочи анализ на Центъра за икономически анализи в селското стопанство. Причина за тенденцията е силният европейски износ, който подпомага производителите и води до покачване на цените.

Цените на едро на кашкавала в България на годишна база са скочили с около 8%, докато изкупната цена на кравето мляко е нараснала с почти 12%. В момента има рязко увеличение на цените на млечните мазнини и по-слабо на млечния белтък.

Стойността на маслото на едро у нас бележи увеличение на годишна база с почти 46%, а в ЕС  – с 65%. Проблем остава по-високата цена на маслото на дребно в страната, която е по-висока в сравнение със страни от Западна Европа. Обяснението за това явление е силната зависимост от вноса на масло (над 80%) и липсата на достатъчно вътрешно предлагане.

С между 10 и 25 % нарастват изкупените количества краве мляко след май, сочат предварителните данни на МЗХГ за дейността на млекопреработвателните предприятия в страната. Донякъде тези тенденции могат да бъдат приписани на известно изсветляване на пазара, посочва анализът.


Тагове: мляко, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg