EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Млади българи от Англия, САЩ и Германия търсят работа у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Млади българи от Англия, САЩ и Германия търсят работа у нас

mail06:25 | 19.09.2016прегледи 1871 коментарикоментари 0


На приключилия  9-ти пореден кариерен форум за българи с опит в чужбина – "Кариера в България. Защо не?", организиран от фондация „Идентичност за България“ и сдружение „Тук-Там“ стана ясно, че на форума да участвували рекорден брой изложители-работодатели. Над 90 топ компании от София и страната участвуваха в изложението и предложиха възможности за професионална реализация на кандидати с опит или образование от чужбина.  Профилът на изложителите бе разнообразен – от стартиращи компании до големи интернационални офиси в сферата на финансите, застраховането, фармация, услуги, банки, храни и напитки, ИТ и бизнес, медии, НПО и публичен сектор.

Кандидатите също достигнаха рекорден брой - над 1500 с опит в 60 държави. Най-голям бе броят на тези, идващи от Англия – 20%, следвани от САЩ и Германия с по 10%.  Увеличава се броят на кандидатите с опит от екзотични дестинации като Катар, Корея, Нова Зеландия, Израел, Естония, Индия, Финландия, Куба и Аруба.

Най-желаните сектори за развитие са мениджмънт и консултантски услуги (43% и 36%), маркетинг и ПР (35%), ИТ (24%) и финанси, счетоводство и контрол (21%). 

Забелязва се нарастващ интерес в секторите медии, наука, инженерство, телекомуникации, изкуства, продажби, образование и неправителствен сектор. Впечатление прави, че по-голямата част от кандидатите не са избрали само един сектор за развитие, а са отворени за допълнителни възможности.

Над 60% от кандидатите вече са се върнали в България, 20% са в чужбина и се колебаят дали да се върнат, 19% са убедени, че ще се върнат, а под 1% нямат намерение да се връщат. Над 54% от кандидатите имат над 3 години трудов опит, а 30% имат между 1 и 3 години, 12% имат опит само като стажанти и доброволци, а 4% нямат никакъв предишен опит.

Над 65% от кандидатите на форума участват заради възможности и информация за по-добра кариера, като 29% идват с идеята да се запознаят с конкретна фирма. Над 50% от регистрираните се интересуват и от допълнителните лекции и семинари на форума и запознанство с нови и интересни хора. Всяка година организаторите си задават въпроса доколко е успешен форумът в намирането на работа на кандидатите. През изминалата година 70% от участниците на форума са намерили работодател, който харесват, а 94% от работодателите са намерили хора, които биха назначили на работа.  Целогодишно организаторите поддържат портал на завърналите се, който вече съдържа стотици истории на българи, избрали да се реализират обратно тук. По време на форума съвместно с „Успелите“ и „Едланта“ се откри и изложба, разказваща историите на 30 българи, които са се завърнали от чужбина и всеки ден правят България едно още по-хубаво място за живеене.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888