EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Младежка награда „Карл Велики“: победителите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Младежка награда „Карл Велики“: победителите

mail16:34 | 16.05.2023прегледи 859 коментарикоментари 0


Победителите в конкурса бяха определени от жури сред 26 младежки проекта, селектирани в различните страни от ЕС. На церемония в германския град Аахен на 12 май бяха обявени трите отличени проекта на европейско ниво.

Първо място – AILEM (Белгия)

Първата награда от 7500 евро спечели езиковото приложение AILEM, което е разработено в Белгия за нуждите на бежанци и хора, търсещи убежище. Създателите се стремят да подпомогнат разбирателството и интеграцията на имигранти и са се допитали до тях при изготвянето на продукта.

Приложението включва полезни фрази, истории и игри, които подпомагат езиковото обучение, както и възможности за осъществяване на контакт с други потребители.
 

Два проекта си поделят второто място

Журито присъди второ място на два проекта, които получават парична награда от 3750 евро всеки.

Музей за климата (Литва)

Мобилният музей за климата (Mobili Klimato muziejaus paroda) е създаден през май 2022 г. и има за цел да подтикне хората да възприемат по-екологосъобразен начин на живот. В четири корабни контейнера са представени следните теми:

- Измененията в климата - причини и последици;
- Зеленият пакт на ЕС;
- Устойчив модел на селско стопанство и здравословни храни;
- Практически съвети за намаляване на потреблението.
 

Европейски кореспондент (Нидерландия)

Проектът „Европейски кореспондент“, който стартира през 2022 г., събира над 140 млади журналисти от страни в цяла Европа. Те разпращат всеки ден имейл с новини от различен край на Европа и разясняват как големите предизвикателства намират отражение на местно ниво.
 

Младежката награда „Карл Велики“

Наградата се присъжда съвместно от Европейския парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“. Тя отличава проекти на хора на възраст между 16 и 30 години, които спомагат за разбирателството и сътрудничеството на европейско и международно ниво. Повече от 5000 проекта са взели участие в конкурса от 2008 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg