EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

М.Кунева ще координира БГ председателство на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

М.Кунева ще координира БГ председателство на ЕС

mail14:00 | 16.01.2015прегледи 695 коментарикоментари 0


Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси е определен за национален координатор по подготовката на Република България за Председателството на Съвета на ЕС, предстоящо през втората половина на 2018 г. Това предвижда одобрена днес от правителството промяна в постановлението за координация по въпросите на Европейския съюз.

Създава се и координационен механизъм в рамките на вече установения национален механизъм за координация по въпросите на ЕС, като се определя кръгът на лицата, които ще координират подготовката на Председателството, основните им функции и задачи, както и начинът на организация на тяхната работа.

Във връзка с постигане на засилен политически ангажимент, чрез промяна в състава на Съвета по европейските въпроси (СЕВ) се предвижда министърът на външните работи да бъде заместник-председател, а членове на Съвета да са всички членове на Министерския съвет, като експертният състав остава без промяна. На заместник министър-председателя по координация на европейските политики и институционалните въпроси се възлага да внася в Министерския съвет проектите на позициите на България за заседанията на Европейския съвет.

Кабинетът прие План за действие за 2015 г. с мерките, произтичащи от членството на България в Европейския съюз. Той е изготвен на основата на предложенията на работните групи към Съвета по европейски въпроси (СЕВ) и е одобрен от Съвета.

Планът съдържа 373 мерки, включващи и подготовката на българските позиции за 100 заседания на Съвета на Европейския съюз.

Останалите 273 мерки са свързани с изготвянето на нормативни актове, въвеждащи изискванията на директиви на ЕС със срок за транспониране през настоящата година и до края на месец април 2016 г., както и директиви, чиито срок за транспониране е изтекъл, но все още не са въведени. Чрез тях ще се осигури прилагането на учредителните договори, регламентите и решенията на ЕС, както и с изпълнение на поети ангажименти в рамките на Пилотния проект за правото на ЕС или в рамките на процедури за нарушения по чл. 258 от Договора за функционирането на ЕС. Мерките в Плана са свързани и с докладване на ЕК и/или задължение за предоставяне на информация, съгласно учредителните договори, директивите, регламентите и решенията на ЕС.

През 2015 г. ще продължи ежемесечното отчитане на Плана за действие в рамките на Съвета по европейските въпроси и на Министерския съвет.

На днешното си заседание правителството одобри и доклада за изпълнението към края на годината на Плана за действие за 2014 г. с мерките, произтичащи от членството на Република България в ЕС.

Планът за 2014 г. включва 219 мерки, от които 160 са изпълнени към 31 декември 2014 г., а 59 не са изпълнени в срок, което е 26,9% неизпълнение. За сравнение, неизпълнените мерки в края на първото тримесечие на годината са 50,5%, за второто тримесечие – 39,6%, а за третото – 28 на сто. Неизпълнените мерки са прехвърлени в Плана за действие за 2015 г.

Върху неизпълнението все още влияние оказва предсрочното разпускане на парламента, но вече е в ход повторното внасяне на неприетите от 42-ото Народно събрание законопроекти в 43-ото НС.

През месец февруари 2015 г. се очаква да бъде публикувано Табло №30 с директивите в областта на вътрешния пазар (Single Market Scoreboard), което ще отчете степента, в която държавите-членки са въвели директивите на ЕС в областта на вътрешния пазар с краен срок до 31 октомври 2014 г. За България невъведени останаха 11 директиви от общо 1246, като дефицитът по въвеждането е 0,9 на сто./МС
 


Тагове: България, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg