EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Михаил Ходорковски

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Михаил Ходорковски

mail14:00 | 27.12.2010прегледи 1114 коментарикоментари 0


Четиридесет и седем годишният Михаил Ходорковски, бившият президент на процъфтяващата петролна компания Юкос, смятан някога за един от най-богатите и най-талантливи руски олигарси, днес е най-прочутият руски затворник, дръзнал да се противопостави на Владимир Путин, пише Франс прес.
Кариерата на Ходорковски е обобщение на съдбата на руските олигарси от 90-те години на миналия век. Тези нови капиталисти се появиха при президентството на Борис Елцин и заграбиха цели отрасли от икономиката чрез множество приватизации и благодарение на своите връзки с властта. Ходорковски произхожда от скромно московско семейство на инженери. Той е завършил химия и икономика, преди да се впусне в бизнеса. По времето на СССР той става член на Комсомола и завързва връзки с инстанциите на Комунистическата партия. Още преди разпадането на СССР Ходорковски само на 26 години основа банката Менатеп, която му позволи да купи мажоритарния пакет акции на петролната група Юкос. В крайна сметка той придоби контрола върху компанията при доста неясни обстоятелства.
За кратко Ходорковски беше министър на енергетиката през 1993 г., когато бе на 30 години.
В началото на 21 век този олигарх, промени стратегията си и стана първият в Русия, който избра пътя на прозрачното управление по западен модел. Той нае чужди специалисти и стана любимецът на инвеститорите. Ходорковски започна да обмисля сливане на Юкос с американския гигант ЕксънМобайл. Той започна да помага финансово на либералната опозиция и вля милиони долари в програмите за подкрепа на гражданското общество. Благодарение на подема в търговията с петрол Юкос стана номер едно в отрасъла в Русия и Ходорковски беше обявен за най-богатия човек в страната от списание "Форбс", оценило състоянието му на 15 милиарда долара.
В началото на 2003 г. среща в Кремъл между Путин, по онова време президент, и двайсетина олигарси прерасна в истинска буря. Само Ходорковски дръзна да се появи с поло на срещата, по време на която той защити идеята, че трябва да се действа срещу корупцията по върховете на властта. Като пример за корумпирани висши чиновници той посочи имената на приближени на Путин. Путин го попита:
-Господин Ходорковски, сигурен ли сте, че сте уредил всичките си сметки с данъчните?,
- Напълно! - отвърна му Ходорковски.
- Ще видим тая работа, заяви Путин насред възцарило се смразяващо мълчание.
На 25 октомври същата година Ходорковски бе арестуван при слизане от самолета на летището в Новосибирск, обвинен в големи измами и неплатени данъци и вкаран в затвора. Осъден на 8 години затвор, Ходорковски, който е женен и има четири деца, излежава присъдата си в затвор близо до границата на Русия с Китай, на повече от 6000 км източно от Москва.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163