EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Мистерията около "Овергаз & Газпром" се заплита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мистерията около "Овергаз & Газпром" се заплита

mail06:50 | 04.01.2016прегледи 7260 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

/обновена/ Часове преди края на 2015 година  най-голямата частна газова компания в България Овергаз стана обект на атака от своя съакционер, което предизвика спешни срещи между премиера Боросов и ръководители на държавните компании БЕХ, НЕК, Булгаргаз и Булгартрансгаз. Ето хронолигията на събитията. На 30 декември  изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен съобщава за писмо на „Газпром експорт”, в което се казва, че руската компания не предвижда доставки за „Овергаз” от 1 януари 2016 г., което застрашава 200 000 абонати.  Свикана е среща в МС, на която са дадени инструкции на „Булгаргаз” като обществен доставчик и „Булгартрансгаз” като преносен оператор да имат готовност да снабдят „Оврергаз” с газ.

Опровержение

„Газпром Експорт” не е изпращал известие за спиране на доставките на природен газ към „Овергаз Инк”, това се посочва в официално съобщение на българската компания, изпратено и до Economynews.bg. „Овергаз Инк.” не е получавала писмо от „Газпром Експорт”, че предстои спиране на природния газ от 1-ви януари 2016 година. Компанията има сключен дългосрочен договор за доставка на синьо гориво с руското дружество до 2017-та година.  „Овергаз Инк.” изпълнява всички поети ангажименти към контрагентите си. Компанията няма просрочени дългове към „Газпром Експорт”, а нормални текущи задължения по доставката на газ. „Овергаз Инк.” е доставчик на синьо гориво за газоразпределителни дружества и индустриални абонати в страната. Най-големи са доставяните количествата за „Овергаз Мрежи”, чиито потребители са над 55 хиляди домакинства и 3000 стопански консуматори. Никой от клиентите на компанията не е застрашен от спиране на снабдяването с природен газ.“, уточняват от компанията.

Междувременно Министерство на външните работи на Русия опроверга съобщенията на българските медии за спиране на доставките на руски газ за България от „Газпром експорт“, предава РИА Новости.  „Във връзка с появилите се в българските медии съобщения за това, че българската компания „Овергаз Инк“ не е получила уведомление за продължаващата доставка на природен газ от руската компания „Газпром експорт“ в България, бихме искали да отбележим, че, по информация от ръководството на руската компания „Газпром“, доставките на руски природен газ за България продължават безпроблемно по линия на държавната компания ЕАД „Булгаргаз“ в обем 3 милиарда кубични метра, съответстващи на годишните потребности на страната“, съобщават от министерството. От руското външнополитическо ведомство уточняват, че доставките дори могат да бъдат увеличени. „С компанията „Овергаз Инк“, сътрудничеството с която до сега обезпечава не повече от 10 % от годишното потребление на газ, продължават преговорите, имащи за предмет урегулирането на натрупалите се за последните години търговски въпроси. България без руско „синьо гориво“ няма да оставим“, подчертават още от руското МВнР.

В късния следобед на 31 декември е подписан договор между "Булгаргаз" и „Овъргаз Мрежи" и от 0 часа на 1 януари Булгаргаз обезпечава и гарантира непрекъснатост на доставките за клиентите на  „Овергаз мрежи“, като  договорът е подписан от Иван Чолаков, изпълнителен директор на Оваргаз. Дружеството заявява над 40 точки на доставка в цялата страна, между които „Топлофикация-Разград“, газоразпределителното дружество „Балкангаз 2000“ - Ботевград и "Драки" - Сандански", за „Агрополихим“ и „Стомана“ са приети и заявени нови количества природен газ, които бяха предвидени за доставка от "Овергаз инк" . „Булгаргаз“ ще инициира и проведе преговори с „Газпромекспорт“ за неприлагане на санкциониращи мерки, съгласно договора, при увеличените заявки за доставка заради създалата се ситуация, като санкцията 10% по-висока цена над договорената. Вероятно това ще стане след 11 януари, съобщи шефът на "Булгаргаз"

Предстоящата раздяла в "Овергаз Инк"

„Овергаз Инк." АД е акционерно дружество с капитал 50 млн.лв., в което участие имат „Овергаз Холдинг" АД (50%), ОАО „Газпром (0,49%) и ООО „Газпром експорт" (49,51%). На 2 декември 2015 г. съакционерите са решили да се разделят и "Газпром" да се оттегли. Съгласно акционерното споразумение, онзи, който реши да напусне компанията, първо трябва да предложи на партньорите си своя дял. Среща по този въпрос предстои в началото на януари. Според постигнатото споразумение до 30 април 2016 г. "Овергаз Холдинг" има готовност да придобие пълния капитал на "Овергаз Инк".

И оттук тръгват хипотезите за странното поведение на "Газпром Експорт".

Първа хипотеза

Руската компания съзнателно спира доставките към собствената си компания "Овергаз Инк" поради неплащания, като праща писмо за това часове преди крайния възможен срок за реакция. Припомняме, че акционерите са се видели на 2 декември и за взели решение за раздяла, нима тогава не е станало ясно, че има проблем с плащания? 348,15 млн. лв. са били задълженията на “Овергаз” към “Газпром експорт”. Това става ясно от финансовия отчет на дружеството към 31 декември 2013 г. За 2014 г. документ няма. За 2012 г. дълговете са били 488,45 млн. лв.

Втора хипотеза

За нея намекват от "Овергаз". Случващото се е опит да се отнеме бизнеса на "Овергаз". Кой да го отнеме? Очевидно не е Газпром, който сам се оттегля от общата компания. Изниква обичайният заподозрян – Пеевски, зад който е премиерът Борисов, който подкрепя цялата акция, тъй като от преди години се обидил на в. Сега, публикуващ негови карикатури и остри коментари…. Впрочем преди 4-5 години Сашо Дончев, съсобственик на Овергаз и ръководител на БСК, обвини кабинета Борисов 1 в кражба на бизнес. Тогава за съжаление не бяха дадени конкретни случаи за правителствен натиск или кражба. По повод коментари в медиите за сценарий за кражба на бизнес Жаклен Коен, изпълнителен директор на БЕХ коментира, че в създалата се ситуация държавата и държавните дружества са направили всичко на границата на невъзможното, за да няма проблеми. "Очевидно за някои очакваното спиране на доставките на газ за "Овергаз" не е  било новина. Непонятното за нас е, че това не е било заявено по-рано, а се е чакал последният момент.  

Хипотеза-версия на "Овергаз"

На 2-ри януари 2016 година „Овергаз Инк.”, съобщава на медиите, че няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към „Газпром Експорт”. Позицията на компанията е по повод пресконференции на изпълнителните директори на държавните енергийни дружества. В позицията изтъкват хронологията на следните факти:
„В съответствие с клаузите на договора между „Овергаз Инк.” и „Газпром Експорт” в предвидения срок са изпратени:
Годишна програма и заявка за необходимите количества природен газ (по тримесечия);
Открита е банкова гаранция в съответствие със заявените за доставка количества.
Всеки ден до Балканския диспечерски център се изпраща заявка за предстоящите три дни. Тази заявка е резултат на създадена практика, но не е предвидена в договора и не представлява договорно задължение. Затова „Овергаз Инк.” не приема за официален изпратения от Центъра отговор с посочени нули за 1-ви януари 2016.
След получаването на този отговор от Балканския диспечерски център на 29 декември 2015 година „Овергаз Инк.” незабавно изпрати писмо (факс) до генералния директор на „Газпром Експорт” с искане за потвърждение на заявените за доставка количества природен газ.
За да избегне каквито и да са рискове за клиентите, без да дочака отговора на „Газпром Експорт”, ръководството на„Овергаз Инк” се свърза с представител на „Булгаргаз”, като го запозна с възникналата неочаквана ситуация и заяви, че ще се възползва от услугите му като обществен доставчик.
Фигурата на обществения доставчик съществува в Закона за енергетиката точно поради хипотезата за възникване на подобни ситуации. Това лицензионно задължение на „Булгаргаз” не предполага предварително известяване, тъй като газът в тръбите на „Булгартрансгаз” е повече от достатъчно. Известяването има за цел да предупреди всички участници по веригата, че заявителят от определен момент ще започне да консумира газ, който се явява собственост на обществения доставчик.
На 31 декември 2015 година след 17:00 часа, докато вървеше пресконференцията на министър-председателя и шефовете на държавните енергийни дружества, „Овергаз Инк.” получи отговор на писменото си запитване, с който служител на „Газпром Експорт” информира, че заявката не може да бъде изпълнена.
С това писмо „Овергаз Инк.” бе информирана, че „Газпром Експорт” е предприел действия за осигуряване на необходимите за нашите клиенти количества природен газ, но през „Булгаргаз”.
По повод подмятанията от страна на изпълнителните директори на БЕХ и „Булгартрансгаз” за очаквана коректност в плащанията, „Овергаз Инк.” подчертава, че няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към „Газпром Експорт”. Още повече – нито една банка в цялата история на компанията не й е отказвала кредит, което е независима оценка за кредибилитета на дружеството”.
 

Коментари по хипотезите:

Христо Казанджиев, енергиен експерт, за БНР

Казусът с „Овергаз“ в края на 2015-та година показа отново огромната стратегическа грешка на държавата, която не направи нищо за диверсификация на доставките на природен газ за България. Според него грешката на българската компания е, че не предвидила и не е очаквала спиране на доставките, за да се обърне към обществения доставчик „Булгаргаз“, чия то роля е да компенсира сривове в доставките на други търговци.

Тези крайни мерки, които е предприел „Газпром Експорт“ е в резултат на дългосрочно неизпълнение на договорни задължения. Спиране на доставки в зимния период, в началото на годината е крайна мярка, която се предприема спрямо некоректни клиенти. Въпреки уверенията на „Овергаз“ от вчера, че нямат неизплатени задължения към „Газпром“ предполагам, че има някаква истина в това, че има неизпълнение на задължения, коментира Казанджиев.

Според него отговорността за бъдещо неизпълнение и неплащане вече ще бъдат поети от обществения доставчик „Булгаргаз“.

Казанджиев смята, че „Газпром“ реализира една своя дългосрочна стратегия – за достъп до крайните потребители: Политиката на „Газпром“ е насочена към придобиване на активи на разпределителни компании, които реализират доставките до крайни клиенти. От корпоративна гледна точка това води до максимизиране на печалбите.

Според експерта „Газпром“ ще се стреми да придобие „Овергаз“ като собствена компания: Това е всъщност индикацията, която беше показана от „Овергаз“, че някой се опитва да придобие, да открадне бизнеса. Това е нормална корпоративна политика. Аз не виждам нищо осъдително в това, още повече, ако е допуснато някакво сериозно, дългосрочно неизпълнение на договорни отношения.

Бившият посланик на България в Москва Илиян Василев в своя блог:

Първо, това отразява етап в преговорите между Газпром и акционерите в Овергаз, включително и СЕО-то. Очевидно става реч за натиск при определяне на вариантите за бъдещето и оценка на активите и разпределенията между акционерите при изтеглянето на Газпром от Овергаз.

Второ, няма никакъв проблем за доставка на тези количества през Булгаргаз - Газпром едва ли ще откаже да ги достави, още повече, че има поне три западни компании които могат да ги доставят в рамките на няколко седмици.Разковничето е, че Овергаз ако си събира парите добре, то не би трябвало да има проблем да си плати на Булгаргаз - освен ако няма някаква политическа игра срещу пореден бизнесмен. Ако не ги събира, значи има проблем със състоятелността, но и тук има решения. Просто не е коректно да се спекулира с тези теми, защото става дума за дружество, за клиенти, за акционери. Не вярвам нещо да е станало толкова фатално само за един месец, след като Газпром обяви, че се изтегля.

Трето, има огромен проблем с политическите и психологически измерения на тази стъпка на Газпром. Да държиш българското правителство в неведение е повече от недопустимо, това си е направо провокация. Има достатъчно време за да се изразят притеснения, да се потърсят решения - все пак става въпрос за енергийната сигурност на над 200 хиляди абонати. Това е груб натиск или некоректно поведение на Газпром, защото хората най-накрая ще отнесат този проблем към българското правителство. Не може да 30 декември да изпращам писмо, че на 1 януари ще прекратиш доставки - това го няма в никакъв договор, в никаква бизнес практика. Още повече, че в случая се касае за договор с материален интерес за Булгтрансгаз - все пак това е ангажименти и приходи за транзит на този газ.

Всяко зло за добро. Само ще ускори либерализацията на газовия пазар.

Ясно е само едно, че през 2016 темата газ, Овергаз и Газпром ще присъства сериозно в новините, завършва Василев.

След дни на бъркотия, пресконференции и изявления неяснотите по цялата история остават.

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg