EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Мистерия около турска криптоплатформа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мистерия около турска криптоплатформа

mail17:02 | 26.04.2021прегледи 767 коментарикоментари 0


Турска борса за криптовалути е офлайн и нейният главен изпълнителен директор е изчезнал, което кара хиляди инвеститори да се притесняват, че средствата им са откраднати, съобщава бизнес телевизия CNBC.

Thodex, криптоплатформа, базирана в Турция, заяви, че платформата й е "временно затворена", за да се справи с "необичайни колебания в сметките на компанията", се казва в изявление на уебсайта на борсата.

Местните медии съобщават, че Фарук Фатих Йозер, основателят на Thodex, е отлетял за Албания, като е взел със себе си инвеститорки средства за 2 милиарда долара. Агенция Demiroren News публикува снимка, според която Озер напуска летището в Истанбул.

Адвокат, подал наказателна жалба срещу Йозер, заяви, че криптоборсата Thodex има 400 000 потребители, от които 390 000 са активни. Озер обаче оспори твърденията, като заяви, че само 30 000 потребители са засегнати от ситуацията и че отчетите за загуби от около 2 милиарда долара са „неоснователни“.

Според Анадолска агенция турските власти вече са издали международна заповед за арест на Озер. В същото време полицията е задържала 62 души в осем града, включително Истанбул, съобщи държавната информационна агенция на Турция.

Хиляди потребители на Thodex са подали жалби срещу компанията, като инвеститорите казват, че нямат достъп до сметките си и се притесняват, че спестяванията им могат да бъдат безвъзвратно загубени. Някои турски граждани се обърнаха към криптовалутите, като начин да защитят спестяванията си от стремителната инфлация и отслабващата турската лира.

Според агенция Блумбърг, миналия месец борсата Thodex е предложила на новорегистрираните си клиенти милиони безплатни dogecoins. Борсата пък съобщи, че е разпространила 4 милиона dogecoins, но много потребители казаха, че не са ги получили.

CNBC посочи, че на този етап не е успяла да се свърже с Thodex за коментар.

Всички това само напомня за регулаторната несигурност около криптоиндустрията. Въпреки че някои страни въвеждат правила, насочени към поставяне на криптобизнеса под техен надзор, индустрията няма нивото на контрол, наблюдавано на по-утвърдените финансови пазари.

През 2019 г. канадската криптоборса QuadrigaCX фалира, след като нейният изпълнителен директор почина, в резултат на което цифрови активи на стойност милиони долари бяха затворени в цифров портфейл.

Турската централна банка пък наскоро забрани използването на криптовалути за закупуване на стоки и услуги. Президентът Реджеп Ердоган призова за бърза регулация, предупреждавайки за "пирамидални схеми", които се появяват на криптопазарите.

Междувременно британският надзорен орган за финансови услуги предупреди през януари, че криптоинвеститорите "трябва да бъдат готови да загубят всичките си пари" поради "много високите рискове", свързани с дигиталните валути.

Биткойнът и други криптовалути са децентрализирани, което означава, че те не се контролират от едно лице, а от мрежа от компютри. Цялата идея на биткойна първоначално беше хората да разполагат със собствена банка и да държат пари извън традиционната финансова система.

Криптоинвеститорите обаче вярват, че индустрията е узряла много през годините. Цената на биткойна се повиши повече от шесткратно през последните 12 месеца, дори след резкия ценови спад напоследък. Т.нар. "биткойн бикове" (разчитащи на по-нататъшно поскъпване) се надяват, че навлизането на институционални инвеститори и компании като Tesla на криптопазара ще помогнат за включването на криптовалутите в мейнстрийма.

Независимо от това, нестабилността в цените на цифровите валути и потенциалното регулаторно ограничение са големи рискове за криптоиндустрията.

Джеси Пауъл, главен изпълнителен директор на американската борса Kraken, заяви по-рано този месец пред CNBC, че смята, че "може да има някакви репресии" върху криптовалутите./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg