EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мистерия около руския метеор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мистерия около руския метеор

mail11:15 | 17.02.2013прегледи 1169 коментарикоментари 0


Сеизмологичните станции на Геологическата агенция на САЩ са фиксирали трус, причинен от петъчния взрив на метеора в Русия. Сеизмичните вълни са съответствали на земетресение с магнитуд 4,0, съобщи сайтът на агенцията. Епицентърът на този космогенен трус е в район с координати 55,15 градуса северна ширина и 61,41 градуса източна дължина, на около един километър югозападно от Челябинск. Както се съобщаваше по-рано взривът в района на руския град е фиксиран и от 11 от общо 45 инфразвукови станции за наблюдение на спазването на Договора за всеобща забрана на ядрените опити.
Да припомним, че в петък сутринта жителите на редица региони на Урал наблюдаваха полета на метеорното тяло – огнено кълбо с димен шлейф. Падането завърши с ярко избухване и мощен взрив. В Челябинск бяха повредени сгради, избити бяха около 100 хиляди квадратни метра стъкла, около 1,2 хиляди души потърсиха медицинска помощ. Състоянието на двама души остава критично.
Преди взривяването на метеорита над района на Челябинск в Русия подобно явление бе регистрирано в небето на Куба, информира Асошиейтед прес, като се позовава на свидетелства на местни жители.
Във вторник вечерта (сутринта в сряда бълг. време) жителите на град Родас, централната част на острова, видели светлина в небето и огромно огнено кълбо - по-голямо от слънцето. След това чули оглушителен взрив, който разтърсил стените на домовете им.

За разлика от Челябинск, където взривната вълна изби стъклата на много сгради и 1200 души получиха различни наранявания, в Родас нямало разрушения и пострадали.
Кубински ТВ канал съобщи, че властите са организирали издирване на фрагменти от метеорита. Подобно явление е било наблюдавано през 1994 г. в провинция Сиенфуегос, където се намира град Родас.
По оценки на експертите от НАСА в атмосферата на земята в петък е навлязло космическо тяло с размер 17 метра и маса около 10 хиляди тона. Скоростта при влизането в атмосферата е била около 18 километра в секунда. Болидът е летял под малък ъгъл – не повече от 20 градуса - и затова полетът му е продължил около 32 секунди. На височина около 20 километра става взрив с количество отделена енергия около 500 килотона тротилов еквивалент, което е около 30 пъти повече от взрива на атомната бомба в Хирошима през 1945 година. /РИА Новости
 


Тагове: метеор, Русия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg