EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мистерия около 35 млн. контрабандни къса цигари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мистерия около 35 млн. контрабандни къса цигари

mail13:45 | 07.06.2010прегледи 1212 коментарикоментари 0


Ако цигарите, които бяха задържани от митническата агенция във Варна, бяха влезли в страната, "ударът върху бюджета би бил като от малък метеорит", коментира на пресконференция днес началникът на сектор "Разузнавателна информация и анализ на риска" в митницата Светлан Савов. Според него целта е била цигарите да залеят България. Задържаните 3500 мастербокса  цигари "Джин Линг" са най-контрабандираната марка в ЕС. Търговската марка е притежавана от регистрирана в Испания компания, като след запитване митницата във Варна получава декларация, че цигарите са произведени без разрешение на притежателя на марката.
Поводът за проверката на кораба е официалното писмо, в което се посочва, че цигарите са фалшиви, нарушени са правата и се настоява за задържане, посочи Савов. От момента на задържането има постъпила молба от испанската компания да бъдат взети мостри от задържаните цигари.
Корабът "Кап. Коваленко", който плава под флага на Коморските острови,  е следен още от напускането на пристанище в Молдова със съмнение, че цигарите могат да бъдат контрабандирани. На двата му борда има приспособления за разтоварване в открито море. На капитанския мостик открихме съвсем подробна карта на българското крайбрежие, включително и с радарните сенки, уточни Савов.
Корабът и екипажът не са задържани. В превозните документи като изпращач е посочена фабрика в Молдова, а като получател - фирма в Кайро. Прокуратурата е информирана днес и са й предоставени материалите за задържаните 35 милиона къса цигари, съобщи началникът на местната митница Мая Коларова. По думите й ще бъде образувано производство по Закона за марките и географските означения, както и за нарушаване на директива на ЕС, регламентираща интелектуалната собственост. Коларова допълни, че към унищожаване на цигарите може да се пристъпи, когато притежателят на марката поиска това.
За акцията на Агенция "Митници" съобщи в неделя финансовият министър Симеон Дянков. Тя е била проведена съвместно с Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), но без участието на МВР. Дянков уточни, че сигналът за проследяването на кораба е дошъл от българска страна, а не от ОЛАФ. Той уточни, че по акцията се работи от около три седмици заедно с ОЛАФ и митнически екипи от други страни. Това е версията на финансовия министър. Във Варна обаче твърдят, че “В момента няма кораб с контрабандни цигари нито на пристанище Варна- изток, нито на Варна-запад”, според шефа на Регионален сектор “Гранична полиция” Димитър Василев, цитиран от в.Труд. Проверка на плавателен съд с тютюневи изделия била направена на 22 май, по време на регатата “Тол шипс 2010 - Исторически морета”.Тогава от авариралия плавателен съд “Капитан Коваленко”, плаващ под руски флаг, били свалени 4 контейнера с цигари. Общото им тегло било 49 т. На море, в близост до български териториални води, валът на двигателя се счупил и корабът бил принуден да влезе в пристанище Варна-изток. “Нямаше несъответствие между съдържанието на контейнерите и придружаващите документи. Тъй като цигарите бяха предназначени за трета страна, се наложи да ги разтоварим”, обясни граничният шеф.“В момента корабът е в завода на “Терем” - Варна, а тютюневите изделия са прибрани в акцизен склад. След приключването на ремонта контейнерите ще бъдат натоварени и “Капитан Коваленко” ще продължи по маршрута си”, каза кап. Данаил Папазов, шеф на “Пристанище Варна”.
Днес министър Дянков каза в телевизионно интервю, че в понеделник или вторник той вероятно ще посети Варна и на място ще провери казаното, като допълни, че между него и вътрешния министър няма конфликт, но призова МВР повече да работи и по-малко да говори, каквото и да означава това.
Борбата с контрабандата, особено на цигари, от известно време стана арена на сблъсък между МВР и Министерството на финансите, след като вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, заяви, че оглавяваната от ген. Ваньо Танов митническа агенция не се справя. Танов, който при предишното правителство оглавяваше антимафиотите, отвърна, че борбата с контрабандата е работа най-вече на МВР, което трябва със силни оперативни мерки да стигне до организаторите на контрабандните канали.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg