EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Миражът на китайските инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Миражът на китайските инвестиции

mail10:40 | 07.05.2012прегледи 1017 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Ще заместят ли китайските инвестиции в България европейските? Това е въпрос, който все по-често се задава, тъй като не само България, но и други страни от ЦИЕ, се надяват на китайски капитали, на фона на европейските компании, които все още не могат да възстановят инвестиционната си активност от преди кризата.
Има съществено разминаване между официалната статистика на БНБ и данни от китайски източници по отношение на инвестициите на Пекин. Според Българската агенция за инвестиции в периода 1996-2011 година китайските инвестиции у нас са малко под 60 млн. евро, а по китайски официални данни сумата е над 600 млн.евро. Една от причините за тази разлика е че, когато банките съставят платежния баланс, там се гледат транзакциите между фирмите в България с чуждестранно участие и фирмите-майки, коментира за БНР изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов.
И все пак кои са инвестициите на азиатската страна, които могат да се видят в България реално?
В България вече са реализирани заводът за автомобили в Ловеч на "Литекс моторс" съвместно с китайската фирма Great Wall, както и проекти на телекомуникационните компании "Хуавей" и "Зи Ти И".
Китайски капитали се ориентират и към земеделието. В края на миналата година държавна фирма "Тянджин агробизнес къмпани" арендова 20 000 дка в община Бойница, Видинско. Към момента българският клон на фирмата обработва 10 000 дка. Земя, на която се отглежда царевица. Но на работа към фирмата не е нает нито един местен работник, защото за управлението на супермодерните машини се изисква висока квалификация, която местните нямат.
Очаква се компания да инвестира общо 10 млн. евро в отглеждане на люцерна, царевица и слънчоглед, като продукцията ще се изнася за Китай. Компанията има намерение да инвестира още 20 млн. евро в българското земеделие, включително и за животновъдство.
До 2010 г. китайските инвестиции в България са включвали фабрика за стъкло, соларно-енергиен парк и заводи за производство на телевизори и климатици.

През 2011 година азиатските инвеститори се насочиха към автомобилостроене и земеделието.
Китай засега демонстрира проучвателен интерес и към туризма. Преди две седмици предприемачи от страната посетиха Несебър, за да разберат какви са възможностите за туризъм и инвестиции. Но само това. През 2010 година хотелиерите от Банско имаха сериозни надежди за поток китайски туристи в района, но това не се случи.
И все пак ръстът на китайски вложения у нас възлиза на 320% за една година според посланика на Китай в София Гуо Йеджоу. Това е сериозно увеличение, като се има предвид факта, че в същото време китайските инвестиции са нараснали средно с 53% за Европа и с 94% в страните от ЕС.
Перспективни области за по-активно сътрудничество между двете страни са електроника и електротехника, високи технологии, машиностроене, автомобилостроене и производство на части за автомобили, хранително-вкусова промишленост, селско стопанство, фармация.
Според българската митническа статистика през 2011 г. двустранният стокообмен е достигал рекордните $1.35 млрд., от които българският износ за Китай е $403 млн., а вносът от Китай- $943 млн. Експортът ни за азиатската страна е скочил с 61% спрямо 2010 г. и се е увеличил над 40 пъти спрямо 2001-а, когато е бил едва $9.6 млн.
През седмицата EconomyNews.bg ще представи още гледни точки за китайските инвестиции в България и къде реално се намират  те.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044