EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МИР сключи 780 договора по НПУ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МИР сключи 780 договора по НПУ

mail08:05 | 20.04.2023прегледи 1653 коментарикоментари 0


Министерството на иновациите и растежа (МИР) сключи първите 780 от общо 953 договора по процедурата от Националния план за възстановяване и устойчивост "Технологична модернизация". Финансирането на сключените до момента договори възлиза на 196 363 435 лв., съобщиха от МИР.

Средствата ще бъдат използвани от микро-, малки и средни предприятия от цялата страна за закупуване на машини, съоръжения, оборудване и специализиран софтуер, с които да повишат ефективността на производствените си процеси. 

От средствата ще се възползват предимно производствени фирми за лекарства, медицински изделия и уреди, компютри, храни, напитки, облекла, както и предприятия, които се занимават със събиране на отпадъци или с рециклиране на материали, филмови и телевизионни студиа, радиа, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научноизследователска и развойна дейност.

Според правилата на процедурата кандидатите имаха възможност да пристъпят към изпълнение на дейностите по проектите си, свързани с избор на изпълнител още след подаване на предложенията си за инвестиция и преди сключване на договорите.  След сключване на договорите могат да започнат изпълнението на планираните от тях дейности по доставка на предвидените за закупуване в проектите им активи, се уточнява в съобщението.

От министерството информират, че продължава поетапното сключване на договорите и с останалите одобрени за финансиране кандидати, които са доказали, че отговарят на изискванията за получаване на евросредства. От там напомнят и, че е осигурено допълнително  финансиране от над 32 млн. лв., за да могат освен класираните фирми, да получат подкрепа и други фирми в страната. Така общият бюджет на мярката в подкрепа на бизнеса става от 260 млн. лв. – над 292 млн. лв. 

"Средствата се прехвърлиха от техническата помощ към бюджета на процедура и по този начин е осигурено финансиране за допълнителен брой проектни предложения за изпълнение на инвестиции от резервните списъци по процедурата", уточни главният директор на Главна дирекция "Еврофондове за конкурентоспособност" Илияна Илиева. С допълнителния ресурс ще се осигури възможност и фирми от резервите списъци да получат средства, освен одобрените 953.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg