EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Миньори: Възможен е режим на тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Миньори: Възможен е режим на тока

mail13:10 | 18.08.2014прегледи 846 коментарикоментари 0


При определена конюнктура и ситуация режимът на ток може да се окаже реален факт. Това предупреждение отправи пред журналисти Владимир Топалов, председател на Синдикална миньорска федерация към КТ "Подкрепа". Пресконференцията е в рамките на Националното честване на днешния Ден на миньора. Като хора, които добре познаваме въгледобива, смеем да твърдим, че при определена конюнктура и ситуация този режим на тока може да се окаже и реален факт, каза Топалов.
Според него голяма част от енергийните експерти се заблуждават, като твърдят, че страната ни има доста енергийни мощности и това нямало как да се случи. Наличието на ВЕИ сектор не значи, че тези мощности могат да работят, наличието на добри ТЕЦ-ове, на които обаче, ако не можеш да подадеш въглища, няма как да работят, случващото се в Украйна, изброи аргументите си в подкрепа на тезата си Топалов. По тази причина той отправи апел към управляващите, особено през есенно-зимния сезон, във въгледобивните дружества да се направи всичко възможно да се избегне подобна ситуация.
Сред нерешените въпроси в бранша Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, посочи липсата на стратегия за развитие на минната индустрия, неразплащането в системата по веригата - НЕК, централи, въгледобивни дружества. Миньорите са в края на веригата и за сетен път заплатите им се получават с доста усилия, допълни Топалов.
Други проблеми са свързани с пенсионирането за категорийните работници - първа и втора категория труд, актуализацията на правилниците за минно-добивната дейност, проблемът с минно-спасителните служби.
Председателят на Управителния съвет на Българската минно-геоложка камара Лъчезар Цоцорков съобщи, че днес на премиера Георги Близнашки ще бъде връчен пакет от 15 предложения за развитие на минерално-суровинна индустрия. Акцент е приемането от Министерството на икономиката и енергетиката и от МС на подготвената през 2012 г. Европейска стратегия за развитие на отрасъла, която се базира на европейските документи и Европейската инициатива за суровините. В нея са поставени въпроси, свързани със създаването на всички нормативни условия за устойчиво и дългосрочно развитие на минерално-суровинната индустрия.

Цоцорков цитира данни от доклада на камарата за 2013 г. и отбеляза, че производството в бранша е традиционно около 4 процента от БВП, като износът за миналата година е бил на стойност 3,4 млрд. лева. Около 30 000 души са заети пряко в бранша и 120 000 - в свързаните индустрии. База за енергийното производство са минералните суровини - въглища, които предоставят около 40 на сто от националното производство на електроенергия. Цоцорков отбеляза, че икономическата и политическата криза миналата година се е отразила на минерално-суровинния отрасъл. Натуралното производство се е понижило почти с 6,5 млн.тона, като спадът е около 7,4 на сто през 2013 г. спрямо 2012 г. Производителността на труда в отрасъла е близо два и половина пъти по-висока от средната за индустриалния сектор. Средната заплата бележи ръст и през 2013 г. годишната заплата е била малко над 15 000 лева./БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1009