EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Минната ни индустрия – трета в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Минната ни индустрия – трета в Европа

mail07:11 | 21.08.2015прегледи 1886 коментарикоментари 0


Индустриалният сектор е създал 28% от добавената стойност на икономиката на България през 2014 година, съобщи проф. д-р Лъчезар Цоцорков, председател на Българската минно-геоложка камара. Цоцорков уточни, че този дял е с една четвърт по-висок в сравнение с 2013 година. „Спрямо 2013 г. общият добив на полезни изкопаеми у нас се е повишил с 10 %, или почти 10 милиона тона. Това се наблюдава във всички подотрасли, изключение прави само подотрасъл течни горива, при който спадът е 48%”, отбеляза той. „България има водеща роля в минерално-суровинната индустрия на Европа и в европейския рудодобив. Преди нас са само Полша и Швеция”, добави още Цоцорков.
Приемането на Националната стратегия за устойчиво развитие на минно-суровинната индустрия ще създаде 15 хиляди нови работни места в сектора, ще увеличи, приходите за държавата от концесионни такси ще се увеличат с около 50 процента от настоящите 70 - 80 милиона лева годишно, а инвестициите ще скочат с четири милиарда лева. Това е прогнозата на експертите.
 

Министерският съвет прие Национална стратегия за развитие на минната индустрия с визия до 2030 г. Неин основен приоритет е устойчивото развитие на минната индустрия в България. За целта се предвижда осигуряване на балансиран икономически, социално и екологично отговорен подход към проучването, добива и преработката на подземни богатства в страната. С реализацията на заложените в минната стратегия приоритети ще се гарантира стабилна инвестиционна среда в един от ключовите за българската икономика отрасли. Ще бъде въведена ефективна система за контрол на дейностите по проучване, добив и преработка на подземните богатства. Един от основните акценти на стратегията е и превенция на незаконния добив в страната.

Реализирането на общите и специфични стратегически цели, заложени в документа, ще създаде предпоставки и гаранции за устойчиво развитие на минната индустрия в България в съответствие с европейската инициатива за суровините и провеждане на единна и ясна държавна политика по отношение на подземните богатства на страната. Ще бъдат създадени условия за работата на отрасъла с грижа за околната среда, свеждайки до минимум последствията от добивната дейност и осигурявайки рекултивацията на миннодобивните площи. С приемането на Национална стратегия за развитие на минно-суровинния отрасъл се осигуряват предпоставки към 2030 г. страната ни да е регионален лидер в рационалното оползотворяване на запасите от подземни богатства.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 903