EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мините в Югозападна България затруднени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мините в Югозападна България затруднени

mail09:45 | 25.04.2013прегледи 539 коментарикоментари 0


Ограничeното производство на мините в Югозападна България възпрепятства реализацията на планирани инвестиции във въгледобива, коментира за БТА Огнян Зарев - управител на
"Въгледобивна компания" ООД, под чиято шапка са повечето мини в Югозападния район.
Складовете на ТЕЦ-овете "Бобов дол" и "Република" са пълни. В тях са събрани въглища за 12 млн. лв., които очакват пазар, уточнява специалистът. Поради липса на пласмент на добитото твърдо гориво работниците от мините "Бели брег" и "Станянци" са били пуснати един месец в принудителен неплатен отпуск, сега извършват само разкривни дейности. Мини "Чукурово" едва мъждука, а на най-голямото въгледобивно предприятие в Перник са спрени доставките за ТЕЦ "Бобов дол". В момента суровина за централата осигуряват единствено рудниците в Бобов дол, но и там се налагат ограничения в количествата, обяснява експертът.
При нормална работа ТЕЦ "Бобов дол" потребява по 10 000 т въглища/денонощие от Софийския, Пернишкия и Бобовдолски басейн. Сега централата приема ежедневно по 3 300 т единствено от "Въгледобив Бобов дол". ТЕЦ "Република" в Перник произвежда електроенергия, колкото да поддържа топлофикационните съоръжения, уточни за БТА управителят на местната "Топлофикация" Стойчо Василев. Доставките на въглища към централата са намалени с по 300-400 т дневно. От 1 до 6 май работещите иначе на непрекъснат цикъл "Мини Открит въгледобив" в Перник ще прекратят работа, за да не се получава допълнително струпване на суровина в склада на ТЕЦ "Република". Прехвърли ли се критичната маса, има опасност въглищата да се самозапалят, предупреди Стойчо Василев.

Възпрепятства се реализацията на планирани инвестиции във въгледобива

Бремето е тежко, защото добивът в мините е функция на работата на централите, а в момента ТЕЦ "Бобов дол" работи на критичния си минимум и ТЕЦ "Република" малко над него, твърди Зарев. По думите му ТЕЦ "Бобов дол" функционира с 2/3 от мощността на един от блоковете си, или на 140 мегавата. Причината е, че силно е намаляла консумацията на електроенергия в страната и износът е символичен. Потреблението на ток от битови потребители надхвърля потреблението от бизнеса, посочи Зарев. Подобна ситуация поставя мините в тежко състояние и възпрепятства реализацията на планирани инвестиции във въгледобива.
Трябваше да започне подготовка за откриване на нов сектор в най-големия подземен рудник на Балканския полуостров "Бабино", като за целта са необходими 40 млн. лв., каза Зарев. По думите му експлоатацията на функциониращия сега сектор "Бабино 2" може да продължи още 2-3 години и приключва. Ако не се извършат планираните инвестиции и подготвителните работи, необходими за гарантиране на перспективата за развитие на рудника, може да се наложи той да бъде затворен, предупреди Зарев. Според специалисти достигне ли се до подобна крайност, рудникът не би могъл да се възстанови, защото в подземните галерии има постоянни разходи, които се намаляват само с по-висок добив. Това са вентилация, поддържане на рудничната атмосфера, азотна станция, профилактични участъци и др.
Борим се да оцелеем, да не съкращаваме хора, да не ги оставяме без работа, уверява Зарев. По думите му цената, на която НЕК изкупува енергията от ТЕЦ "Бобов дол" е почти пет пъти по-ниска от тази на възобновяемите енергийни източници.Сега обаче изкараните пари стигат само за заплати, твърди той. Износът е алтернатива за изход от патовата ситуация. Пречка за експорта обаче е високата такса пренос. Незабавното й намаляване би дало възможност на централите да търсят пазар, да осигурят паричен поток, който пък би гарантирал тяхната суровина, смята Огнян Зарев.

По-висока цена на тока би намалила консумацията

Намираме се в ситуация на свръхпроизводство и е недопустимо при условие, че се спират мощности, да се вдига цената на тока. По-високата цена допълнително ще намали  консумацията, хората сами ще започнат да прекъсват захранването си, опасява се Зарев.В Бобовдолския басейн има запаси от въглища за още 70 години, в Пернишкия - за 20, сега се търсят още залежи. Предвижда се тази година да започне изграждането на сероочистна инсталация на още един блок в ТЕЦ "Бобов дол". Първата вече функционира. Така централата ще може да увеличи двойно производството на електроенергия, ако за нея има пазар, коментират експертите.
 


Тагове: мини, пазари
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg